Alerten dels efectes del canvi climàtic en les congestes de neu al país

Actualment, a l'estiu només se'n troba al Comapedrosa, Tristaina, Font Blanca i el vessant atlàntic de Sant Josep

Els cims de la zona d'Envalira enfarinats.
Els cims de la zona d'Envalira enfarinats.

El canvi climàtic ja ha tingut els seus efectes a Andorra. Així ho han volgut advertir tant el servei de meteorologia com Acció Climàtica a través de les xarxes socials, aprofitant la commemoració del Dia de la Terra. Recordant la tesi de la doctora Marta Domènech, han posat en relleu que en les darreres dècades el Principat ha perdut la majoria de les congestes de neu que existien i que es mantenien a l’estiu. Un avís clar que cal actuar per evitar que la situació vagi a més.

En les piulades, es recorda la tesi de la investigadora amb un gràfic on es pot comprovar com han anat variant la situació. Es tracta d’una animació elaborada per Acció Climàtica d’Andorra en col•laboració amb Andorra Recerca i Innovació (ARI) i l’àrea de cartografia. I es pot comprovar com “les congestes de neu han disminuït els darrers anys com a conseqüència de l’augment de la temperatura i la disminució de les precipitacions”

En concret, es recorda que l’any 1972 n’hi havia durant l’estiu a gairebé tots els massissos del país per sobre dels 2.500 metres. En canvi, actualment només en queden al Comapedrosa, Tristaina, Font Blanca i el vessant atlàntic de Sant Josep

Es tracta d’una dada objectiva i real, que es dona aprofitant una jornada que ha de servir especialment per conscienciar de la necessitat de cuidar el planeta. I que demostra que el canvi climàtic és ben real i que ja ha tingut efectes al país. I, evidentment, que cal prendre mesures perquè no vagi a més si no es vol que aquest impacte sigui encara més greu.

 

 

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending