Llibertat sense càrrecs per l''andorrà' Oriol Mestre i comptes bloquejats al Principat pel cas del 3%

Comentaris

Llibertat sense càrrecs per l\'\'andorrà\' Oriol Mestre i comptes bloquejats al Principat pel cas del 3%
Llibertat sense càrrecs per l\'\'andorrà\' Oriol Mestre i comptes bloquejats al Principat pel cas del 3%

El consultor financer vinculat a Andorra Oriol Mestre Rissé és un dels quatre detinguts en el marc de l’operació ‘Termyca’ contra la presumpta corrupció política, especialment a Catalunya i en el denominat ‘cas 3%’ que ha quedat en llibertat. Mentre el jutge prenia declaració als arrestats, la fiscalia anticorrupció que juntament amb el titular del jutjat d’instrucció número 1 del Vendrell coordina la causa ha filtrat que resta una detenció per fer. I que es tracta d’una persona localitzada a Andorra. No obstant això, aquest arrest ara per ara s'ha descartat mentre que la Justícia andorrana, a petició de l'espanyola, hauria bloquejat alguns comptes bancaris relacionats amb el cas.

Mestre no ha arribat a haver de comparèixer ni davant el jutge, segons fonts coneixedores del cas. Va ser detingut dimarts juntament amb la desena més de persones arrestades. Va fer una nit d’estada en celles policíaques i després se’l va deixar en llibertat sense cap mesura especial en contra seva. Ni tan sols se li ha imputat cap càrrec. Mestre, imputat encara avui en el marc del ‘cas Emperador’, va reduir moltíssim la seva activitat professional arran de la detenció de què va ser objecte el 18 d’octubre del 2012 quan intentava arribar al Principat, on es pretenia refugiar.

El financer, lligat a la consultora CPA Consultors, gaudia en el moment de la detenció de la nacionalitat andorrana. També disposava de passaport espanyol i en el moment de l’arrest portava al damunt una targeta de ciutadania suïssa. Mestre va estar diverses setmanes empresonat acusat de ser una de les persones que facilitava el presumpte blanqueig de diners de Gao Ping a través de Rafael Pallardó. Una de les condicions que se li pogués concedir en aquell moment la llibertat provisional va ser la renúncia a la nacionalitat andorrana -el Govern va arribar a iniciar el procediment de retirada en vulnerar la Constitució- i, juntament amb el ‘comís’ del passaport espanyol, que així no pogués abandonar Espanya.

Dels detinguts dimarts, el primer que hauria declarat davant el jutge instructor, Josep Bosch, seria l’exalcalde de l’Ametlla de Mar, Andreu Martí, a qui se li ha dictat ordre d’empresonament eludible sota una fiança de 600.000 euros. Martí, que hauria entrat a la presó, seria una de les persones a qui s'hauria bloquejat comptes. L'exalcalde convergent de la població tarragonina té un compte a BPA obert originalment a nom de la societat panamenya Cafar Real Corporation que hauria rebut els saldos d'una altra societat, Hebble International Corporation. En global el compte tenia 1,5 milions d'euros el 2014. 

Entre els principals implicats, els investigadors hi situen el qui va ser president d’EFiAL, Antoni Martos, també detingut i que inicialment va entrar a la presó per ordre judicial. Tot i això, hauria d'abandonar la reclusió ja que ha aconseguit dipositar la fiança que se li va imposar per evitar l'empresonament, i que era de 150.000 euros. La resta de detinguts han quedat en llibertat provisional amb càrrecs i s’hauran de presentar mensualment davant del jutge. Són l'exalcalde de la població gironina d'Anglès, Josep Manel Bassols; l'enginyer Jaume Beltran, i els càrrecs d'Efial i l'empresa que la va absorbir, CGI: l'advocat Xavier Xifrà, Lucía Mora i Blas Acosta.

Un home clau en tot plegat, segons les fonts consultades, és també l’exconseller delegat de la consultora catalana situada en l’epicentre de tot el ‘cas 3%’, l’exdirector general d’Andbank i resident al Principat Jaume Sabater Rovira, els despatxos de les consultores del qual han estat degudament escorcollats els darrers dies. La fiscalia anticorrupció ha deixat entreveure, segons que publica el diari espanyol El País, que més enllà dels onze detinguts dimarts hi hauria l’arrest pendent d’una persona localitzada al Principat. 

Comentaris

Trending