L'impacte econòmic del circ

Comentaris

L\'impacte econòmic del circ
L\'impacte econòmic del circ

El ministre de Turisme ha manifestat que enguany "l'impacte econòmic" previst pel circ -‘Scalada Vision’- seria de 20 milions d’euros. Sense pretendre ser tècnics "impactaires" com el ministre, intentarem fer un petit exercici aritmètic amb les xifres publicades.

El compte de la vella: 22 funcions x 5.000 espectadors per dia = 110.000 persones. Donem-li un 90% d'aforament mig per sessió = 99.000 espectadors en total. Dels 99.000 deduïm uns 29.000 residents locals i fronterers. Ens queda una assistència de 70.000 turistes, dels quals 20.000 (posem pel cap baix) ja tenien previst visitar Andorra (sense circ) durant el mes de juliol. O sigui, el volum real (i molt optimista) de turistes circenses podria ser d'un màxim de 50.000 espectadors. Si dividim els 20 milions d'impacte econòmic (previst pel ministre) pels 50.000 assistents exclusius, surt que tots ells haurien de gastar 400 euros per cap !. O sigui, un matrimoni amb dos fills petits i la iaia, preveuen que deixaran a Andorra 2.000 euros per passar un dia de circ al Parc Central !. Optimisme galàctic. No calen més comentaris. Cadascú que tregui les seves conclusions.

Fem un altre exercici aritmètic a l'inversa. Els costos. Sumem les despeses reals de l'espectacle: contracte del circ, lloguer de carpa, muntatge de graderies, tanques, publicitat (cartells, mailings, premsa, tv, radio, busos,...), electricitat, aigua, neteja diaria, cessió del skate, ocupació de 400 places de l'aparcament central (gairebé 3 mesos), despeses de personal (de funcionaris comunals, de govern i dels voluntaris), Creu Roja, web, dissenys, impremta, presentacions, càterings, … Calculem una xifra total que deu rondar els 5 milions d'euros. Li restem l'hipotètica recaptació de venda d'entrades i els patrocinis. Podem deixar-ho tot plegat amb un cost públic net de 4 milions rodons. El resultat de l'operació és fa evident: cadascun dels 99.000 espectadors del circ ens costen 40 euros per cap. 

O sigui, la família amb la iaia d'abans ens generen un cost de 200 euros directes de la nostra butxaca!!. O sigui, cada entrada (regalada o venuda) ens costa una mitjana de 40 euros de l'erari públic. Per fer-nos una idea és com que si al juliol invitéssim 99.000 persones a Caldea, amb begudes incloses. Això sí, amb una gran diferència: els 4 milions d'euros de Caldea es reinvertirien aquí. Els del circ canadenc, la carpa i la graderia, qui sap on van a parar.

Siguem positius. Tots som conscients que cal fer promocions de reclam (som un país que viu del turisme). És evident que cal fer-les... però haurien de ser més efectives, més raonables i més diversificades. O sigui, amb seny i tocant amb els peus a terra. Contractar repetidament espectacles tan costosos, i ocupar 400 places d'aparcament vitals (que ens fan falta) no són accions suficientment adients i rendibles. Els números canten. I el rètol "complet" del parc central, també. A més, que això ens passi una vegada es pot admetre, per novetat. El segon any, encara no havíem aprés la lliçó. La tercera edició, ja passa de taca d’oli. Al quart estiu, li posem carpa. Al cinquè cop, com diuen en el món del futbol (quan no saben justificar alguna cosa): “el fútbol es así". Doncs aquí podrem dir : “Andorra es así”... i ens quedarem tan amples.

Per cert, a Port Aventura aquest any no repeteixen el circ. Deu ser que han fet números.  Deu ser que els directius han de justificar les inversions que fan.  Deu ser que al final de l’exercici han d'explicar als accionistes els "impactes econòmics" reals al seu compte d’explotació. Deu ser que no poden "fer volar coloms" ni "vendre motos" de gran cilindrada. Deu ser que no viuen en un món de fantasia.

Comentaris

Trending