Liberals posa sobre la taula la necessitat de regular l'eutanàsia passiva

Comentaris

Liberals posa sobre la taula la necessitat de regular l\'eutanàsia passiva
Liberals posa sobre la taula la necessitat de regular l\'eutanàsia passiva

Liberals d’Andorra posa sobre la taula la necessitat de regular l’eutanàsia. Per ara, només en el seu vessant passiu. És a dir, que un malalt terminal tingui el dret de decidir que no es vol tractar més. Aquesta opció es regularia a través de la llei dels drets i deures del pacient i la història clínica que actualment està en tràmit parlamentari. La resta de grups, per ara, no es refereixen a aquesta qüestió. Demòcrates per Andorra (DA) afirma que en l’actualitat ja s’acompanyen els pacients perquè tinguin una mort digna.

La proposta liberal l’ha exposada aquest dilluns la consellera general Carine Montaner. La formació que presideix al Consell Josep Pintat fa una trentena d’esmenes a un projecte de llei que, segons Montaner, comparteixen en la seva base. Les esmenes introduïdes són més de forma i per aclarir que una altra cosa. I les dues suggerències clau que proposen és la referida al final de cicle vital i a l’atenció espiritual. A aquest darrer aspecte també s’hi refereix una de les vuit esmenes presentades per DA, que també les ha fet públiques avui.

Tant els liberals com els demòcrates -el PS ja ho havia manifestat la setmana passada- consideren que el projecte de llei que s’està treballant al Consell és una de les claus de volta de la reforma sanitària o, com a mínim, del model sanitari del país. La liberal Carine Montaner ha usat el terme “essencial”, mentre que la demòcrata Meritxell Palmitjavila ha parlat de “tret de sortida” a la modificació del sistema sanitari per tal de poder combinar degudament “qualitat, eficiència i sostenibilitat”.

Montaner ha posat sobre la taula la qüestió de l’eutanàsia sense parlar d’eutanàsia. Com a mínim d’entrada. Sí que pretenen els liberals que es reguli per llei el fet que un pacient “pugui valorar el tractament que està rebent i l’impacte que té i pugui decidir acabar la seva vida amb tranquil·litat, acceptant o no el tractament que se li proposa”. La parlamentària de Ld’A ha explicat que “nosaltres defensem aquest vessant liberal”. Carine Montaner ha afirmat que “eutanàsia és més que això”, no sols deixar de rebre un tractament quan estàs al darrer tram de la teva vida i sols fas que patir. “No estic parlant de posar una injecció i acabar la vida. No parlo d’eutanàsia activa”. Sí que ha admès, per contra, que es proposa una eutanàsia passiva.

De la seva banda, i sobre aquest mateix aspecte, la demòcrata Meritxell Palmitjavila ha tirat pilotes fora. I ha explicat que “la mort digna ja s’està duent a terme” ja que quan s’està davant d’una “persona malalta en fase final se l’està acompanyant perquè tingui el final més digne possible”. I la regulació, segons la parlamentària de DA, no anirà més enllà de regular el que ja s’està fent. El PS en les seves nombroses esmenes tampoc no tracta la qüestió. Sí que parla genèricament de voluntat anticipades, però sense detallar-les ni, encara menys, desenvolupar-les.

Espiritualitat i videovigilància

Ld’A i DA coincideixen en parlar de la necessitat d’obrir l’atenció espiritual. Demòcrates s’hi han referit d’una forma més genèrica però, igual que els liberals, en parlen des de la voluntat de “respectar la diversitat cultural”. En tot cas, i en la mesura que es pugui, es tracta de facilitar una atenció multicultural que inclou, també, el vessant multireligiós.

Un dels aspectes d’estricta insistència demòcrata és la regulació de la utilització de les càmeres de vigilància. El demòcrata Carles Jordana ha explicat que aquesta esmena es fa per donar resposta a les necessitats de la Justícia en alguns casos puntuals. Davant la falta de regulació, alguns batlles han declinat permetre la supervisió d’alguns pacients per videovigilància. Sempre hi ha la col·lisió de drets i necessitats. I en molts casos, el dret a la intimitat preval. 

La voluntat de DA és que el text legislatiu pugui estar definitivament aprovat el juny. I que a partir de llavors es vagi desplegant tota la normativa complementària que ha de fer possible la legislació del marc normatiu respecte dels drets i deures dels pacients.

Comentaris

Trending