L'heliport del senyor ministre

Comentaris

L\'heliport del senyor ministre
L\'heliport del senyor ministre

Aquests dies hem sigut informats que el ministeri d’Ordenament Territorial està a l'espera d'un últim informe per tal d’aprovar l'ubicació definitiva de l'heliport nacional.

Lloc escollit: uns terrenys als voltants de la sortida sud del túnel dels Dos Valires, al terme parroquial d’Encamp.

Sense cap ànim de crear polèmica, el títol de l’article ve donat per ser la parròquia del ministre titular. No hi vegin cap més lectura.

Una vegada decidida la definitiva ubicació (diuen no disposar de cap més alternativa), estan  a l'espera d’un dictamen final.  Com a ciutadans compromesos, ens anticipem al resultat esperat i intentarem analitzar les qualitats i els inconvenients d'aquest indret escollit.

A priori sembla una opció força problemàtica, però cal valorar totes les seves característiques.

Comencem per analitzar - per sobre - les característiques d’aquest projecte.

AVANTATGES 

 • Està al ben mig del principat. Situat al centre geogràfic.
 • Ben comunicat. Per la CG-2, cap el nord i el sud. Pels túnels dels Dos Valires, cap a l'oest.
 • Si surt favorable l’últim informe que el ministeri espera, deuria ser un lloc totalment viable en quant  a característiques tècniques aèries. I, sens dubte, deurà ser un posicionament correcte per a l'àrea de maniobres de vol (enlairaments i aterratges).
 • Els actuals propietaris dels terrenys escollits (dit pel propi ministre) estan predisposats a 'negociar' la seva cessió o venda. Com sempre, tot té un preu.
 • Per fi es podrà disposar d'un heliport nacional amb cara i ulls.
 • Es resolt una promesa electoral de l’actual govern.

Abans de considerar els inconvenients cal mesurar una sèrie de dades molt importants.

 1. Mapa de situació.
 2. Les rutes i passadissos aeris.
 3. Les freqüències de vols.

1. MAPA DE SITUACIÓ.

2. LES RUTES I PASSADISSOS AERIS.

A primera vista, sembla que hi hauria un passadís aeri central pel país. Ens imaginem que haurà d’estar dividit amb dues rutes (mapa adjunt):

Ruta aèria Nord: És el passadís aeri previsible per a orígens i destins del nord d'Europa. Entra per França i passa per sobre (o a prop) dels nuclis urbans del Pas de la Casa, Soldeu, El Tarter, Ransol, El Vilar, Canillo, Prats, Meritxell, Encamp, Les Bons i La Bartra.

Ruta aèria Sud: És el passadís aeri previsible per a orígens i destins del sud d'Europa. Entra per Espanya i passa per sobre (o a prop) dels nuclis urbans de Juberri, Sant Julià, Aixirivall, La Margineda, Santa Coloma, Andorra la Vella, La Comella, Escaldes-Engordany, La Plana, Els Vilars, Can Diumenge, Sacalma, Can Noguer, La Solana i La Bartra.

En resum, es sobrevola per la gran majoria de població andorrana. Es salven dels riscos i problemàtiques el nuclis urbans de les valls de La Massana i Ordino.

3. FREQÜENCIES DE VOLS.

Donat que Andorra necessita aprofitar l’heliport per obrir nous canals de transit de turistes i mercaderies, cal preveure un heliport internacional d’àmplia freqüència de vols i destinacions.

Cal tenir present que, per l’any 2.020, està previst el llançament de la primera versió de l’Airbus Eurocopter X3, un helicòpter híbrid que revolucionarà  l’actual món aeronàutic. O sigui, amb simples heliports ben dotats (no caldran pistes com els aeroports actuals), hi haurà la possibilitat de transportar 19 passatgers (40, més endavant) a una distancia de 550 kms. amb només 90 minuts. 

Això significa que podrà transportar persones i mercaderies a Ginebra o  a Madrid, amb una hora i mitja. Anar a Barcelona o Lleida, simplement amb 20 minuts. 

O sigui, encetarem d’aquí a tres anys mal comptats una nova era aeronàutica, ideal i feta a mida per a Andorra. Podrem estar enllaçats directament amb ciutats de tot Europa.

Evidentment, s’obra un ventall de connexions directes inimaginables avui (Lleida, Toulouse, Barcelona, Saragossa, Mallorca, Bilbao, València, Eivissa, Lyon, Niça, Madrid, Mónaco, Ginebra, Torino,....). 

Cal tenir-ho present per l’adaptació del projecte andorrà a aquestes noves circumstàncies i oportunitats.

Quines conseqüències pot provocar aquest nou canal econòmic per a Andorra ?. 

Altes freqüències de vols. 

O sigui, cada dia (en horari diürn) podran arribar a enlairar-se i aterrar centenars de vols en destinacions o procedències de molts llocs (segons estacionalitat i demandes).

En resum, ara si podem fer un petit estudi dels inconvenients d’aquesta ubicació:

INCONVENIENTS ECONÒMICS

 • Cal adquirir o llogar uns terrenys privats suficientment grans.
 • S’ha de preveure una estructura per habilitar un autèntic heliport internacional, amb tot el que això comporta.
 • Greu pèrdua de valors immobiliaris. Sobre tot, els immobles afectats més propers a l’heliport i dels passadissos aeris.

INCONVENIENTS MEDIAMBIENTALS

 • Contaminació acústica: Es provoquen greus sorolls i ressonàncies molestes per tot l’interior de les valls del principat, tant per persones com per la fauna autòctona. Hem de comptar que volaran helicòpters més grans i sorollosos que els actualment vistos.
 • Contaminació química: Es provoquen constants i importants emissions químiques nocives per sobre de la majoria de població andorrana. Més malalties.
 • Contaminació viària: Es concentra un punt conflictiu de trànsit al centre neuràlgic del país. Cues i aglomeracions.
 • Contaminació del propi heliport: La seva pròpia activitat provoca contaminacions (ambiental, d’aigües fecals, climatològiques i sonores) al ben mig del país. Surten perjudicades les parròquies de sota (Escaldes-Engordany, Andorra i Sant Julià)

INCONVENIENTS CLIMATOLÒGICS

 • En temporada d’hivern, considerables riscos d’anulacions de vols per causes climatològiques.

INCONVENIENTS EN SEGURETAT AÈRIA 

 • Greus riscos d’accidents aeris per sobre de la majoria dels nuclis urbans del país.

INCONVENIENTS POLÍTICS

 • Imprevisible reacció de la ciutadania davant aquesta llau d’inconvenients.
 • Possible construcció d’un heliport obsolet a molt curt termini.

En resum, sembla ser que tenim un problema força gruixut.

Per tant, seria aconsellable estudiar molt més profundament l’ubicació a escollir. 

Com a ciutadans afectats, demanem molta cura amb les decisions que es prenguin. Són de gran importància per a  tota la ciutadania en general. 

Com a alternativa a aquesta ubicació, hi ha un petit estudi d’un heliport internacional ubicat en un altre lloc que sembla que podria ser més adient, sostenible i menys problemàtic que el proposat.

Es pot visitar a la web:   https://heliportandorra.wordpress.com

Tinguem sort i salut!

Comentaris

Trending