L'estancament del vot judicial augura un increment de l'abstenció a les comunals d'aquest diumenge

Comentaris

L\'estancament del vot judicial augura un increment de l\'abstenció a les comunals d\'aquest diumenge
L\'estancament del vot judicial augura un increment de l\'abstenció a les comunals d\'aquest diumenge

L’estancament del vot per dipòsit judicial, que ha crescut lleugerament en xifres absolutes però ha caigut en percentatge, augura un increment de l’abstenció en la jornada electoral d’aquest diumenge 13 de desembre, quan 25.109 persones estan cridades a triar els cònsols de les set parròquies del Principat. De fet, formalment, el que triaran seran la composició dels comuns. Entre els elegits hauran de sortir les primeres autoritats parroquials. 5.527 persones han dipositat ja el seu vot, sia atansant-se a la seu de la Justícia, sia enviant el vot per correu.

La xifra absoluta, aquest 5.527, suposa un 22,01% dels censats, un percentatge relativament més baix que fa quatre anys quan el cos electoral era francament més baix. El 2011 van dipositar el seu vot a la Batllia 5.298 persones, el que percentualment representava un 23,6%. Des que és possible acudir a votar de manera anticipada és la primera vegada que cau la participació relativa. Aquest fet fa presagiar una caiguda de la participació global. O el que és el mateix, un ascens de l’abstenció i, en conseqüència, de la desafecció política.

El procés de vot per dipòsit judicial ha finalitzat a la 1 d’aquest migdia. No hi ha hagut cap incidència remarcable i han estat les tres últimes jornades aquelles en què més gent s’ha acostat a la seu de la Justícia, a l’avinguda de Tarragona de la capital. Divendres més de mil persones van votar a la Batllia. Una de les novetats d’enguany és que es podrà votar al Pas de la Casa. Després d’any de reivindicació, els veïns del poble encampadà tindran urna pròpia. De les persones censades en aquella urna (es podia triar si fer-ho a Encamp o al Pas però un cop escollit no es pot canviar), 24 ja han emès el seu vot a la Batllia.

En xifres absolutes, i com no podia ser d’una altra manera, de la parròquia on més gent ha acudit a votar és d’Andorra la Vella. Els 1.747 vots dipositats gairebé dupliquen els 981 d’Escaldes, la segona parròquia en volum absolut. La participació real segueix fil per randa el cos electoral. En percentatges, en canvi, on hi ha hagut més participació és a Ordino, un fet gairebé tradicional i que pot pronosticar un duel renyit entre les candidatures demòcrata i liberal. Per contra, a Canillo, on sols es presenta una llista, és on la participació relativa ha estat més minsa: sols han votat a l’avançada un 16,61% dels electors.

Comentaris

Trending