L'AREB es planteja passar els actius de BPA a Vall Banc a mitjan mes de gener

Comentaris

L\'AREB es planteja passar els actius de BPA a Vall Banc a mitjan mes de gener
L\'AREB es planteja passar els actius de BPA a Vall Banc a mitjan mes de gener

L’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) treballa amb la voluntat de poder traspassar els actius de Banca Privada d’Andorra (BPA) cap al banc pont al tomb del 15 de gener. L’òrgan administratiu que tutela el procés de resolució de l’entitat intervinguda ja hauria abandonat la idea de poder fer la migració de dades abans de final d’any. Les dificultats per trobar corresponsals estant alentint tot el procediment. Hores d’ara s’estaria negociant amb La Caixa la possibilitat que es converteixi en contrapart, encara que sigui de manera molt limitada i pràcticament sols encarada a enviar els comptes que hagin passat la revisió de KYC cap a Vall Banc.

Després de diversos intents teòrics, l’AREB i els administradors directes de BPA s’havien fixat el cap de setmana passat per dur a terme la migració de dades. Però l’absència de corresponsals va fer avortar aquest escenari. Es va arribar a plantejar fer-ho una setmana o dues més tard, però vist que encara no està resolt la qüestió de les contrapartides i tenint en compte també la dificultat de gestió quant a les periodificacions ja s’hauria fixat el possible traspàs de comptes i clients cap al banc pont per a mitjan de gener. Si aquest calendari acaba sent possible, tot indica que un parell de setmanes després que Vall Banc sigui operatiu es miraria de fer efectiva la seva venda entre alguns dels vuit aspirants que estan a la segona fase del procés.

L’AREB ja ha descartat pràcticament que el banc pont pugui operar amb dòlars. Però creu que per fer el traspàs d’actius n’hi ha prou de poder treballar amb euros. La Caixa és l’alternativa de corresponsalia que hi ha sobre la taula. I malgrat que fonts de l’AREB han indicat que “es tenen bones sensacions”, altres consultats han assegurat que les converses no estan gaire ben encaminades. A banda de les contraparts també cal resoldre una altra qüestió: com establir restriccions per tal d’evitar una fuita massiva de capitals. Si aquest darrer fos el cas, el problema de Vall Banc podria acabar sent de liquiditat i es podria veure abocat a una fallida que, de totes totes, no es permetrà.

Un altre aspecte pendent és el de la gestió del personal. Frenada la posada en marxa de l’operativa de Vall Banc, també s’ha aturat el pla d’acomiadaments. I el degoteig de baixes voluntàries és ara ja molt menor malgrat que els darrers dies hi ha hagut dues noves sortides: un informàtic a cost zero en haver considerat l’AREB que era imprescindible per al procés i el qui havia estat responsable del departament de mitjans de pagament, que a banda d’embrancar-se en un projecte polític (candidat de DA a Ordino) s’ha incorporat a una altra entitat bancària del país. Més enllà d’això, la previsió és que uns dies abans de dur a terme el procés de migració de dades i, per tant, de posada en funcionament efectiva de Vall Banc, s’anunciïn les mesures quant als treballadors.

Comentaris

Trending