L'AREB culmina el traspàs de Vall Banc a JC Flowers sense explicar ni els plans ni com pagarà el fons voltor

Comentaris

L’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) ha culminat aquest dijous la venda de Vall Banc al fons voltor americà JC Flowers sense explicar en cap moment els plans que té la firma americana per a l’entitat pont ni, encara menys, com s’efectuaran els pagaments dels 29 milions que, en l’escenari més optimista, JC Flowers abonaria a l’administració andorrana. El cap de Govern, Toni Martí, s’ha vanagloriat durant la celebració del 14 de juliol del tancament de l’operació destacant per sobre de tot el prestigi de l’adquirent. 

Segons un comunicat de l’AREB, la compravenda s’hauria formalitzat després de l’obtenció de les preceptives autoritzacions de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) i del Govern d’Andorra quant a l’autorització d’inversió estrangera. Ningú dubtava que després de tot el muntatge els esmentats permisos serien concedits. Segons l’AREB, amb l’esmentat pas “es dóna compliment a allò acordat el 21 de abril del 2016, quan l’AREB, després d’una estricta avaluació de les ofertes presentades després del procés públic de subhasta competitiva, va seleccionar JC Flowers & Co. com a adquirent de Vall Banc per un preu total de fins a 29 milions d’euros”. 

No s’explica, però, com s’abonaran aquests diners, que davant el Consell General el conseller delegat de l’AREB i fins ara president de Vall Banc, César Goyache, ja va advertir que com a molt s’arribaria a 24,5 milions d’euros. Segons la proposta vencedora de la subhasta no competitiva a la qual va tenir accés l’Altaveu, es feia, en xifres rodones, un primera pagament inicial d’uns set milions d’euros. De fet, segons l’AREB “la firma d’inversió estatunidenca ha dut a terme el desemborsament inicial previst i està subjecta a una sèrie esglaonada de pagaments vinculats a l’evolució del negoci”.

Aquesta evolució seria la següent: quan el banc reparteixi els primers dividends producte dels beneficis, Vall Banc abonarà a l’AREB fins un màxim de set milions més d’euros. I, posteriorment, quan JC Flowers aconsegueixi col·locar a un tercer -és a dir, quan vengui el banc- el 100% de les accions de l’avui banc pont, del benefici de la venda, deixarà fins a un màxim de 15 milions a l’AREB. JC Flowers ja deixava constància en la proposta inicial feta que la seva pretensió seria vendre el banc en un termini d’entre tres i cinc anys. I que el comprador natural hauria de ser algun dels altres bancs que ja hi hagi a la plaça andorrana. 

Amb el traspàs, Michael Christner ha estat designat president de Vall Banc i Cristoph Lieber el seu conseller delegat. Tots dos han estat aquest dijous a Andorra tal i com l’Altaveu ha pogut constatar. Com ja va avançar aquest bloc digital informatiu, Christner i Lieber vénen a substituir César Goyache i Fernando Vázquez, respectivament. Tots dos tenen previst abandonar totalment les seves responsabilitats tant a l’AREB com a Vall Banc en un cas com a Vall Banc i BPA en l’altre. Les funcions de Goyache i Vázquez que no assumeixin els alts executius de JC Flowers -a l’AREB i a BPA- és més que probable que les acabi desenvolupant l’actual directiu i antic tècnic de l’INAF Òscar Gelabert.

“Amb aquest pas es compleix punt per punt el pla de resolució de Banca Privada d’Andorra (BPA) que va ser aprovat en juny del 2015 En particular, s’optimitza l’ús dels recursos públics i es garanteixen bones perspectives de negoci per a Vall Banc, els seus clients i els seus empleats, fruit de la dilatada experiència de J.C. Flowers & Co en la gestió d’entitats financeres”, ha manifestat el president del consell d’administració de l’AREB, Albert Hinojosa.

Comentaris

Trending