L'AREB continua jugant a fet i amagar, ara amb el 'seu' pressupost

Comentaris

L\'AREB continua jugant a fet i amagar, ara amb el \'seu\' pressupost
L\'AREB continua jugant a fet i amagar, ara amb el \'seu\' pressupost

L’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) continua jugant al gat i a la rata o millor encara a fet i amagar. Ara amb el pressupost per aquest 2015, que a punt d’acabar-se l’any encara està lluny de ser aprovat. I menys encara davant la poca consistència de la informació que aporta l’agència pública, segons fonts parlamentàries. L’AREB evita de forma recurrent, segons fonts de l’oposició, d’aportar dades concretes sobre les despeses que ha inclòs en un pressupost que supera de llarg els vint milions d’euros. La immensa majoria d’aquests diners estan destinats al procés de resolució de Banca Privada d’Andorra (BPA), la crisi de la qual va ser l’origen de l’entitat del citat organisme.

Després de lliurar un primer projecte de pressupost on de forma detallada només quedava clar que 9,8 milions d’euros es destinaven als treballs fets per la consultora d’arrel americana PricewaterhouseCoopers (PwC), el president del grup mixt i líder parlamentari del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, va sol·licitar un complement d’informació. Pretenia saber la resta de despeses previstes, més de deu milions, a on anaven a parar. Fa pocs dies, la comissió de Finances i Pressupost va rebre una ampliació de la informació en què, fonamentalment, s’aclaria que els 9,8 milions inicials previstos per a PwC passaven a ser 13,9 fruit de la suma de dos treballs diferents. Una primera fase d’anàlisi valorada en gairebé 2,6 milions i la segona fase i més voluminosa (la de refer els dossiers dels clients i comptes associats, els famosos KYC) projectada pressupostàriament en més d’11,3 milions. També queden més o menys clar que hi ha uns tres milions que es destinen a diversos assessoraments -relacionats amb l’administració de BPA, amb l’anàlisi que s’ha fet de l’entitat…- i 1,6 milions més vinculats als treballs per preparar la venda del banc pont. El document no ho diu, però es podria pensar que aquest import és el que factura la firma Kay Capital, que està liderant el procés de venda de Vall Banc.

Encara no satisfets amb les dades per les moltes inconcrecions existents, els consellers van manifestar la seva voluntat d’exigir més informació. Vist el neguit d’alguns parlamentaris, la presidenta de la comissió, la demòcrata Meritxell Mateu, va decidir agafar el comandament de la situació. I aquest divendres, segons que ha sabut l’Altaveu, es va celebrar una nova reunió de l’ens legislatiu per debatre la qüestió. La primera sorpresa va ser veure com es presentava a la trobada el president del consell d’administració de l’AREB, Albert Hinojosa. La demanda de més informació s’havia traduït en la presència d’Hinojosa, situació no prevista. Per tant, en primer lloc es va debatre la conveniència que el president de l’AREB prengués part o no de la reunió de la comissió parlamentària. Acordat que se l’escoltaria, la sorpresa majúscula, segons les fonts, hauria estat que Hinojosa no va aportar res de nou. Segons les fonts, hauria llegit una memòria justificativa de quatre pàgines que ni tan sols no va poder (o no va voler) lliurar als parlamentaris en acabar-se la trobada.

Fonamentalment, segons les fonts, en la memòria es venia a justificar el que havia estat el complement d’informació que es va considerar insuficient. Hinojosa no hauria ni tan sols aclarit a què es devia el fet que inicialment els treballs de PwC s’havien pressupostat en 9,8 milions i ara ascendeixen pràcticament a 14 milions. El president de l’AREB va explicar que un pressupost és estimatori i que hi ha diversos escenaris previsibles, alguns de màxims i altres de mínims, i que en funció de quin es tria doncs es pot donar una xifra o l’altra. Davant les preguntes que vist que es porta molts mesos de treball i que la consultora ja deu haver facturat una part important dels treballs, amb la qual cosa ja hi deu haver certificacions en relació a feina feta, tampoc no es va aclarir la qüestió. Les fonts consultades haurien acabat “enormement decebuts” i “dolguts per la manca de transparència”. Una altra de les crítiques que es fa a l’AREB és que es pressuposti aparentment “tant a la lleugera i tirant sempre cap amunt vist que hi ha la intenció de carregar les despeses ja sia al comprador de Vall Banc o ja sia als accionistes de BPA”. La setmana que ve hi haurà una nova trobada. Però el pressupost encara trigarà a votar-se vist que no es preveu que es convoqui cap sessió de Consell extraordinària pels volts de Nadal.

Comentaris

Trending

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i soferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.