La recerca de l'INAF en 'mode on'

Comentaris

La recerca de l\'INAF en \'mode on\'
La recerca de l\'INAF en \'mode on\'

L’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) va de pesca. I no només perquè el BOPA d’aquest dimecres hagi anunciat la convocatòria de tres llocs de treball, també perquè des de fa dies una empresa caça-talents (‘head hunter’) té oberta una selecció per intentar cobrir les vacants. Més enllà dels càrrecs del consell d’administració que ja han mostrat la seva disposició de tocar pirandó tan aviat com puguin, la qüestió és cobrir la baixa en la direcció general. Ara baixa per maternitat. Però en uns mesos, totes les fonts indiquen que baixa definitiva de Maria Cosan. L’hereva de Carles Salvadó al capdavant de l’INAF té tots els números per no tornar a reincorporar-se al supervisor. El ‘cas BPA’ l’hauria fos. I encara més en el seu lloc: Cosan, és sabut, va ser una de les auditores, i no pas sense veu ni vot, del banc intervingut quan tenia altes responsabilitats en la ‘delegació’ andorrana de la consultora KPMG.

Ara mateix, la batuta de l’INAF està força escapçada. La qui número dos de l’organisme, especialment en l’etapa de Carles Salvadó, Verònica Guàrdia, s’hauria volgut recuperar com a cap visible del supervisor almenys durant una etapa de transició. Però igual com va fer quan li va arribar el torn de jubilació amb l’anterior director de l’organisme, Guàrdia hauria declinat la proposta. I els màxims responsables governamentals amb ascendència sobre l’INAF no acaben de veure clar, per exemple, situar al capdavant del regulador, encara que sigui de forma temporal -un temps que vagin a saber llavors quan duraria-, una altra de les seves tècniques principals: Maria de la Pau Naranjo.

Sondejats Ruiz i Cerqueda

El Govern ha impulsat un canvi normatiu per possibilitar que la direcció general de l’INAF no hagi d’estar ocupada necessàriament per persones amb nacionalitat andorrana. Els canvis legals també afectaran al consell d’administració, els integrants del qual, excepte el president, també podran ser estrangers. Però mentre les modificacions no estan parlamentàriament aprovades cal buscar altres solucions. Que si fossin prou bones potser ja tindrien una vocació de continuïtat més o menys duradora. En aquest marc, dues de les persones que segons les fonts s’haurien sondejat sense resultats positius per ocupar la direcció general de l’ens regulador serien Xavier Ruiz i David Cerqueda.

El primer és un preuat financer coneixedor del sector bancari del país. Tant que també va estar a l’agenda d’Andbank quan l’entitat del centre de negoci escaldenc va decidir prescindir de Jordi Comas arran d’un embolic familiar i les repercussions que aquell va tenir (per cert, que Comas i la reclamació per acomiadament improcedent que va interposar contra Andband amb una petició indemnitzatòria milionària encara couen pels organismes judicials). Ruiz va iniciar els seus passos en el món financer en la consultora McKinsey. Després, i entre els anys 2000 i 2009 va ocupar diverses responsabilitats a Crèdit Andorrà. No acabaria de veure prou ben encaminat el seu futur, o potser va observar alguns moviments que li feien pensar en un estroncament de la carrera, i va fer el salt de continent. Des del 2009 està lligat a Banco Santander en diversos càrrecs als Estats Units, des d’on hauria de tornar si hagués acceptat una proposta, la de l’INAF, que potser per algunes qüestions li podia fer gràcia però, per altres, especialment també per coses d’ordre familiar, s’hauria estimat més refusar.

I un altre dels sondejats, segons les fonts, hauria estat David Cerqueda (a la imatge), actual component del consell d’administració de l’INAF. Un home de l’entorn ideològic de DA i que ja el Govern Martí va designar la passada legislatura per formar part de l’òrgan de direcció institucional del supervisor. De 42 anys, disposa d’una formació i una experiència en el sector financer internacional aparentment prou sòlida. ha ostentat diversos càrrecs en empreses com BNP Paribas France i Goldman Sachs. Actualment és el director general de la unitat de negoci digital del Grup Godó de comunicació. Segons les fonts, també hauria desestimat el sondeig que li hauria arribat.

El treball dels caça-talents no acaba. Com tampoc la voluntat de l’INAF, suposadament, de reforçar-se. D’aquí que el BOPA d’aquest dimecres cerca tres professionals per incorporar. Un advocat especialista en l’àmbit bancari, financer o d’assegurances. I dos integrants per al departament de supervisió i inspecció. Un especialista sènior i un tècnic analista.

Comentaris

Trending