La plataforma sindical de funcionaris 'desapareix' i l'USd'A mira de 'pescar' per esdevenir referent també a l'administració

Comentaris

Els sindicats de funcionaris insisteixen a exigir a Martí que accepti la renúncia d\'Alcobé per manca de credibilitat
Els sindicats de funcionaris insisteixen a exigir a Martí que accepti la renúncia d\'Alcobé per manca de credibilitat

La plataforma sindical de funcionaris ja és història. Puntualment, els diferents col·lectius que representen treballadors públics col·laboren, comparteixen informació. Però aquell grup que feia trobades més enllà de les reunions que mantenien amb els responsables governamentals de Funció Pública i que preparava accions conjuntes ja no existeix. I conscient d’aquesta circumstància, i segons fonts sindicals, la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) mira de ‘captar’ funcionaris per convertir-se en una organització forta en l’administració.

Les fonts consultades han recordat que hi ha quatre dels sindicats que en altres moments més incisius van ser que des de fa un temps ja no participaven en cap trobada. Però per acabar-ho d’adobar, tres d’ells estan més en vies de dissolució que no pas en vies de reactivació. En aquest cas hi ha el Sindicat de Policia (SIPA). I també es mouen en funcions tant el Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (SIPAAG) com el col·lectiu que aglutina el personal funcionarial de la Justícia. A més, el Col·lectiu de Funcionaris de Policia (CFPA), que sí que està molt actiu per a d’altres qüestions, ja es va desmarcar de la plataforma per discrepàncies internes.

De fet, la plataforma com a tal no té cap personalitat jurídica. I en les dues reunions sobre la nova llei de la Funció Pública que s’han fet amb la ministra Eva Descarrega, el ministeri convoca un per un els sindicats que representen col·lectius de treballadors de l’administració. I una estratègia molt comuna no hi ha, encara que és evident que hi ha punts de coincidència. Per exemple, en aquestes primeres reunions que s’han fet, tots els sindicats han demanat que es torni a pensar aquella decisió, explicitada a través de la llei que regula les pensions de jubilació, que a partir d’ara excepte cossos com els de bombers, duaners o policies, la resta de noves contractacions no siguin funcionaris si no agents de l’administració. Segons les fonts sindicals, aquest canvi d’estadi o rang laboral debilita en gran mesura el personal de la Funció Pública.

Per això consideren les fonts que és necessari que hi hagi un sindicalisme fort. I vista la divisió entre alguns col·lectius -dos sindicats a Bombers que massa sovint semblen defensar plantejaments contraposats com a mínim internament, o entre els vigilants penitenciaris, on passa tres quarts del mateix, per exemple- o la inoperativitat d’alguns altres, les fonts consultades consideren que la via més factible és “donar força a l’USd’A”, més enllà que el col·lectiu sindical més voluminós entre el funcionariat, el Sindicat de l'Ensenyament Públic (SEP) es manté també força actiu. La Unió Sindical ja ha començat a integrar com a afiliats funcionaris procedents de l’administració general -els col·lectius que representen els penitenciaris, el dels duaners i l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA) ja fa anys que hi estan afegits- i està fent feina, també, en el sector privat.

De fet, afirmen les fonts, hi ha moltíssimes dificultats en molts sectors econòmics del Principat. Però hi ha molt poques empreses -Pyrenées és pràcticament l’únic exemple i fomentat i ‘controlat’ pels propis comandaments laborals- que disposin de delegats de personal. No obstant això, l’USd’A està mirant d’atraure aquests delegats per tal que, si bé no s’afiliïn el total del personal, sí que com a mínim el delegat tingui les instruccions necessàries, la formació necessària, per poder donar un primer suport necessari als seus companys. Les parapúbliques i ‘assimilades’ són fonamentalment les que disposen de representants dels treballadors legalment escollits.

Comentaris

Trending