La pandèmia posa la recollida selectiva de paper al límit

S'acumula un gran estoc i es podria aturar ja que el confinament ha provocat un augment de residus

-
-
La crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 ha posat la recollida selectiva de paper al límit, fins el punt que es podria aturar. S'acumula un gran estoc que no té sortida pel fet que la Xina està reduint les llicències d'importació de paper recuperat o reciclat i ha provocat la inseguretat en les exportacions d'aquest producte, i un important descens del preu.

Agreda, l'entitat que agrupa els gestors de residus reconeix que la problemàtica està sobre la taula. La planta de triatge està sobresaturada i ja hi ha un greu problema d'estocatge. Fins els darrers anys el paper i el cartró es pagaven bé i a les empreses els sortia a compte mentre que ara perden diners.

Pel director gerent de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Iago Andreu una solució a la gran producció de paper i cartró seria afavorir fiscalment els productes amb menys embalatge. "Actualment hi ha una gran quantitat de productes en capses que potser es podrien suprimir". 

La situació es podria agreujar si el govern xinès prohibeix defintivament la importació de residus o estableix unes quotes molt restrictives. En el cas d'Andorra, en tractar-se d'un país tercer, el tema es pot complicar encara més. El confinament ha fet augmentar el residu de paper perquè hi ha gent que ha aprofitar per fer neteja i desprendre's de capses, revistes, diaris, llibres vells i altres objectes. Des d'Agreda consideren que es pot aturar la recollida selectiva per part dels comuns i dels grans productors.

La recollida selectiva de paper i cartró es va iniciar durant els anys 90 amb un servei porta a porta prop dels grans productors, principalment els centres comercials d'algunes parròquies. A final del 2003 es van instal·lar contenidors blaus al carrer en algunes parròquies.

 

Comentaris (1)

Trending