La majoria dels afectats per la contaminació d'Aigua d'Arinsal rebran una indemnització fixa mínima de 222,5 euros

Comentaris

Mentre a Andorra la investigació per determinar les causes que va produir la contaminació a l’aqüífer d’Arinsal que va provocar una multitudinària contaminació especialment a consumidors barcelonins d’aigua envasada a la Massana però distribuïda per la firma espanyola Eden Springs encara és lluny de tancar-se, a Barcelona, la cooperativa d’advocats que representa els interessos dels afectats i la distribuïdora dels bidons d’aigua han acabat arribant a un acord per a les indemnitzacions. S’han establert tres fórmules de compensació en funció dels danys, de les molèsties suportades. En tot cas, el gruix de persones més nombrós que forma part de la reclamació col·lectiva impulsada pel Col·lectiu Ronda per agrupar els afectats cobraran un fix de 222,5 euros amb despeses addicionals justificades, si s'escau. 

L’esmentat grup, segons que ha explicat la cooperativa d’advocats que assessora els afectats, arriba quasi a les 400 persones, de les 659 que es van sumar a la reclamació. Són persones que van poder acreditar mitjançant un informe mèdic l'assistència rebuda, encara que no disposessin de la documentació de baixa i alta laboral. La contaminació va afectar, d’una manera o altra, més de quatre mil persones repartides entre 925 empreses que rebien el subministrament d’aigua embotellada per part d’Eden Springs. La majoria de les empreses estan situades a la província de Barcelona, i sobretot a la Ciutat Comtal, i també, encara que en menor mesura, a la província de Tarragona.

La primera de les categories indemnitzatòries fa referència a les persones afectades que disposen de documentació de baixa i alta laboral les quals cobraran 59 euros per dia de baixa i un import fixe de 15 euros més per despeses farmacèutiques. La segona categoria d'afectats és per aquells que disposen només d'un informe mèdic sobre l'assistència rebuda i no poden documentar el període exacte d'afectació, els quals cobraran un import fix de 207 euros i els 15 euros de despeses farmacèutiques. I la tercera categoria fa referència als afectats que no disposen de cap document mèdic però que poden acreditar a través de certificats de les empreses on treballen o de serveis de teleassistència que van patir la intoxicació les quals rebran un import fix de 15 euros per despeses farmacèutiques i, si ho acrediten, altres despeses derivades de la intoxicació.

L'acord amb l'asseguradora d’Eden Springs es produeix mesos després d'intenses negociacions que fins i tot es van trencar passat l'estiu però que es van poder reconduir per intentar trobar una solució pactada i no haver d'arribar a un judici que tampoc assegurava poder rebre les indemnitzacions pertinents, “i hagués suposat entrar en un laberint segurament més costós per als propis damnificats”, segons expliquen les advocades del Col·lectiu Ronda, Carme Herranz i Esther Pérez. 

La intoxicació per l'aigua embotellada es va produir els dies 7, 8, 11, 12 i 13 d’abril, segons informació proporcionada en un comunicat per la pròpia empresa. Segons dades de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), més de 4.000 persones es van veure afectades per  brots de gastroenteritis per haver consumit l'aigua embotellada o estar en contacte amb persones que n'havien consumit. Un problema de salut pública que va obligar l'empresa multinacional a retirar de forma preventiva més de 6.000 garrafes d'aigua que va repartir entre 925 clients. La llei empara les persones que han patit els efectes d'aquesta intoxicació i els reconeix el dret a ser degudament compensades pels perjudicis soferts.

Segons diverses fonts, no és gens descartable que l’asseguradora de l’empresa distribuïdora d’aigua repliqui al seu torn contra l’asseguradora d’Aigua del Pirineu, l’empresa andorrana que es troba en fallida. No seria la primera reclamació que arribaria al Principat. Una associació de distribuïdors d’aigua de Catalunya ja va adreçar fa mesos un escrit a Govern demanant danys i perjudicis pel fet que la contaminació originada a l’aqüífer d’Arinsal hauria comportat, suposadament, en la reputació de les companyies que distribueixen bidons d’aigua en empreses diverses. Segons l’esmentada associació, arran de la crisi d’Aigua del Pirineu i Eden Springs hi hauria hagut una caiguda de vendes en el sector de la distribució de l’aigua a Catalunya.

Comentaris

Trending