La futura seu de la Justícia costarà pràcticament 42 milions d'euros

Comentaris

La futura seu de la Justícia costarà pràcticament 42 milions d\'euros
La futura seu de la Justícia costarà pràcticament 42 milions d\'euros

La futura seu de la Justícia acabarà suposant un desemborsament per a l’Estat de, com a mínim, 42 milions d’euros. Així ho reflecteixen les dades incloses en el pressupost per aquest 2016 que s’està tramitant al Consell General. L’edifici que ha de substituir les obsoletes dependències actuals s’ha de construir a la zona del Prat del Rull, tocant a l’avinguda Tarragona i fent xamfrà amb la rotonda de Tobira. De fet, ja fa mesos que s’estan fent les obres d’urbanització de la zona i d’instal·lació dels serveis. Gairebé de forma annexa al futur palau judicial hi haurà l’estació d’autobusos projectada per l’actual Govern demòcrata.

Aquesta primavera s’haurien de licitar les obres de construcció de l’edifici dissenyat per l’arquitecte Pere Espuga. Espuga ja va ser el cap visible de l’equip que va ‘dibuixar’ l’actual seu parlamentària. De fet, el Consell General i el projecte de la Seu de la Justícia tenen moltes semblances. L’edifici en sí està pressupostat en 22.255.000 euros. Però, els ‘totxos’ no són l’única partida que l’Estat ha hagut d’afrontar per fer realitat el projecte. Pel mig cal finançar des de l’urbanització de la zona on estarà ubicat el palau judicial fins les permutes que s’han hagut de satisfer per poder emplaçar l’equipament on finalment anirà.

La idea inicial era construir la Seu de la Justícia just on ara hi ha la plaça Lídia Armengol. Però tot un moviment polític durant el Govern socialdemòcrata va acabar per frenar aquesta iniciativa. Si l’actual edifici del Consell General ja ocultava, i oculta de fet, Casa de la Vall, el palau judicial, que encara no estava projectat, també taparia parcialment la seu parlamentària actual. A més, en molt poc espai hi hauria concentrats tots els poders de l’Estat: executiu, legislatiu i judicial.

D’aquí que finalment es busquessin alternatives i s’acabés trobant com a solució idònia la zona del Prat del Rull. Per aquest motiu es van haver de permutar terrenys amb el comú d’Andorra la Vella, que al seu torn va obtenir de participar en el desenvolupament de la unitat d’actuació corresponent la qual cosa va alliberar l’espai necessari per destinar al bé públic tal i com recull la Llei del sòl i els plans urbanístics que d’ella pengen, en aquest cas el POUP de la capital.

 Amb tot, el cost total de l’operació està xifrat en 41.883.986,98 sempre que la construcció ‘pura i dura’ de la seu judicial no s’enfili més enllà del previst. Actualment hi ha contemplada una partida plurianual per fer front a les obres de construcció de l’edifici. Segons aquestes dades, seran els anys 2017 i 2018 quan es farà la major inversió, a raó de 9.676.000 euros cada exercici. Per aquest 2016 es preveuen 2.603.000 euros per a l’inici dels treballs mentre que al 2015 la inversió va ser de 300.000 euros destinats a estudis i elements complementaris.

Però ja fins l’any passat s’havia fet un desemborsament molt important per poder fer realitat el projecte. Així ho reflecteix la fitxa del projecte d’inversió real relativa a la construcció d’un edifici per a ubicar-hi les dependències administratives i judicials a la seu de la Justícia. Segons aquesta fitxa, des del 2006 fins al 2014 ja s’haurien anat fent aportacions per poder fer realitat tot el procés. En aquest sentit, la inversió principal s’hauria concentrat entre els anys 2008 i 2013, quan s’haurien desemborsat de manera global pràcticament vint milions d’euros.

Comentaris

Trending