La cooperativa Raiffeisen portarà els membres de l'AREB i l'INAF a la Justícia

Comentaris

Nomen alerta que serà \"molt complicat\" trobar comprador per a Vall Banc
Nomen alerta que serà \"molt complicat\" trobar comprador per a Vall Banc

La cooperativa Raiffeisen actuarà legalment contra els membres del consell d’administració de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), contra els de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) i contra els tres primers administradors de Banca Privada d’Andorra (BPA) nomenats pel supervisor una vegada l’entitat bancària ja estava intervinguda. Les accions judicials s’emprendran, de forma genèrica, pel fet que els responsables de la gestió de la crisi bancària hagin optat per la resolució de BPA a través d’un banc pont i no hagin considerat la via de la reestructuració. 

Els cooperativistes van mantenir aquest dijous a la tarda una reunió en què van acordar emprendre, si escau, fins a tres accions legals diferents en base a la denominada ‘llei BPA’ o ‘llei AREB’. Els impulsors de Raiffeisen també van aprovar adherir-se com a persona jurídica a la demanda col·lectiva que promou la Plataforma Afectats BPA pels danys i perjudicis causats per la intervenció bancària. Les primeres actuacions judicials “es duran a terme en els propers deu o quinze dies”, segons que ha explicat el promotor de la cooperativa i portaveu de la mateixa, l’exconseller general i economista Eusebi Nomen.

Nomen ha explicat aquest divendres a la porta de la Batllia que les actuacions legals es faran directament davant els òrgans jurisdiccionals, perquè així ho estableix la llei exprés votada al Consell General l’abril passat. L’economista i màxim cap visible de Raiffeisen Andorran ha fet una exposició genèrica de les accions que s’estan preparant. Els detalls concrets es facilitaran un cop es procedeixi formalment. La primera de les accions previstes té com a base el fet de considerar que els gestors de la crisi han dut a terme “una administració greument negligent o dolosa en anar per la via de la resolució sense tenir en compte la reestructuració”. La segona actuació té molta vinculació a la primera: actuar contra els membres del consell d’administració de l’AREB per haver optat per l’eina de la resolució de l’entitat intervinguda a través d’un banc pont sense contemplar altres possibles escenaris de resolució com el que possibilitava la pròpia cooperativa.

Aquestes dues primeres actuacions judicials són les que es duran a terme segur, segons que ha explicat Nomen. La tercera està prevista en cas que es procedeixi a la transmissió d’actius de BPA cap a Vall Banc causant una pèrdua de valor. Si això passa, “nosaltres accionarem. I més encara tenint en compte que hem fet oposició al plec de condicions” que establia l’inici del procés de subhasta.

Finalment, Nomen també ha anunciat el suport i l’adhesió de la cooperativa a la Plataforma d’Afectats BPA i a la demanda col·lectiva que s’està acabant de perfilar des d’aquest grup. Raiffeisen es personarà en tan què persona jurídica. “Serem un més en la demanda”, ha explicat el promotor de la cooperativa, que ha explicat que, d’aquesta manera, “obrim una línia de col·laboració. És molt important que en aquests moments anem tots els més units possible.”

Comentaris

Trending