La ciutadania suspèn la gestió del Govern però creu que DA tornaria a vèncer les eleccions

Comentaris

La ciutadania suspèn la gestió del Govern però creu que DA tornaria a vèncer les eleccions
La ciutadania suspèn la gestió del Govern però creu que DA tornaria a vèncer les eleccions

El Govern suspèn. Però gairebé la meitat de la població andorrana considera que si hi tornés a haver ara unes eleccions generals, Demòcrates per Andorra (DA) tornaria a guanyar. Té el líder més conegut i també el que més confiança genera (Toni Martí), malgrat que el polític més ben valorat és el president del grup parlamentari mixt i líder del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López. Aquestes són algunes de les dades que recull l’Enquesta d’Opinió Política 2016 elaborat pel Centre de Recerca Sociològica (CRES) de l’Institut d’Estudis Andorrans. Els resultats a què es fa referència és en relació a la consulta feta a ciutadans andorrans. Això és, persones que poden exercir el dret a vota. La consulta també s’ha fet entre residents nacionals d’altres països.

Menys de la meitat dels enquestats andorrans (el 44%) diuen que els interessa la política. El percentatge de desinterès és molt més elevat entre els no andorrans. Gairebé vuit de cada deu consultats no tenen cap interès en la política andorrana. Els ciutadans amb dret a vot suspenen la gestió duta a terme per l’executiu des de les eleccions generals de l’any passat. El Govern obté un 4,84, dues dècimes i mitja menys que just abans dels comicis, quan davant la mateixa qüestió la ciutadania va atorgar un 5,09 a l’executiu. El 2014 la nota governamental encara va ser més baixa (4,64). Només Socialdemocràcia i Progrés (SDP) obté pitjor nota aquesta vegada que el Govern.

La tasca d’oposició duta a terme pel PS no només és la més alta de totes. A més a més, és l’única formació que, a parer dels ciutadans, aconsegueix aprovar. Obté un 5,11. Mentrestant, Liberals d’Andorra obté un 4,94, per tant, també per sobre de l’executiu, i SDP es queda amb un 4,58, la nota més baixa però remuntant d’ençà de la seva creació. També és, de lluny, la formació que menys simpaties o més distància queda de la ideologia dels consultats.

De fet, el ‘partit’ que guanya quan es demana als ciutadans andorrans quin és el partit que s’aproxima més al que pensa ell, és el ‘cap’, que obté un 27,8% de les respostes. En canvi, entre els partits que sí que ho són, el que cau més simpàtic seria DA, amb un 19,4% de respostes. El segueixen el PS amb el 15,3 i Liberals d’Andorra amb un 12%. SDP assoleix un 3,9%. Si hi hagués ara eleccions, el 14,7% dels enquestats asseguren tenir el vot decidit per a DA, el 9,4% per al PS i el 7,3% per als Liberals. Però aquests percentatges són ben poc significatius atès  que el 10% no sap què votarà però el 47,3% no respon a la pregunta.

En canvi, la sensació és que de repetir-se els comicis, DA tornaria a vèncer. Així ho creu un 46,4% dels enquestats, mentre un 38,6% diu no saber qui guanyaria. Sols un 8,9% dels consultats confia en un triomf liberal. La victòria socialdemòcrata encara es veu molt més improbable. Que guanyi el PS sols ho veuen un 1,6% dels consultats. SDP queda en el 0,5%. No obstant tot plegat, una àmplia majoria de la població es manifesta de centre esquerra o d’esquerra. La suma d’aquests dos conceptes arriba al 31,4%, mentre que el centre-centre aglutina el 21% dels consultats. El centre-dreta i la dreta sumen un 15,8%.

Noms propis

Dels líders actuals dels partits i pels quals l’enquesta demana explícitament, Toni Martí és el més conegut. I Pere López, en canvi, el que menys. El primer diuen conèixer-lo el 96,4% dels consultats. En aquesta llista, Josep Pintat és segon (91,8%) i Víctor Naudi, tercer (80,3%). López es queda amb el 74,2% però, per contra, és el més valorat. El polític del PS obté un 5,77. Per sobre de Martí (5,6), Naudi (5,39) i Pintat (5,26). En general, la confiança amb els polítics andorrans supera l’aprovat. Però per poc: 5,02, una mica menys que l’any passat però força per sobre que el 2014.

Quan es demana obertament que se citi el nom dels polítics que mereixen més confiança, un 20% assegura que cap, un 22% no sap què contestar i un 10% no respon. A partir d’aquí, qui recull més suports és Toni Martí  amb un 12,9. En el ‘top 5’ hi hauria Pere López (5,1), Jaume Bartumeu (4,6), Josep Pintat (4,4) i Jordi Cinca (2,4). La llista la completen cinquanta noms més que no arriben al 2% de suports (la primera d’aquesta relació és Rosa Gili) i que conté persones que fa temps que ja no es dediquen a la política des de fa cert temps i, fins i tot, un difunt.

El 48,2% dels consultats (808 entre la població andorrana) consideren que la situació d’Andorra no és ni bona ni dolenta. I la percepció sobre la salut democràtica del país és la mateixa entre els que la creuen satisfactòria i els que la consideren insatisfactòria. Així, la suma de molt satisfets i satisfets amb el funcionament de la democràcia al Principat suma un 38,2%. I aquest mateix percentatge el sumen els poc satisfets i els que no ho estan gens. Quant a la situació econòmica, la immensa majoria dels enquestat (53%) consideren que el seu cas és més o menys igual que el de la mitjana del país.

Finalment, mentre la integració al país sembla absoluta (el 98% es consideren entre bastant i molt integrats al Principat) tot i que molts dels andorrans que ho són no hi han nascut, la policia és la institució del país que més confiança genera. Arriba a un 6,85. I per sobre del Consell General (5,85) i el Govern (5,45). Els partits polítics (4,9), els Coprínceps (4,8) i especialment els sindicats (4,06)  suspenen.

Fotografia: SFGA

Comentaris

Trending