La caiguda dels guanys de la banca andorrana serà almenys del 19% entre 2014 i 2015

Comentaris

La caiguda dels guanys de la banca andorrana serà almenys del 19% entre 2014 i 2015
La caiguda dels guanys de la banca andorrana serà almenys del 19% entre 2014 i 2015

La davallada de beneficis del sector bancari andorrà serà molt més important que l’anunciat per l’Associació de Bancs Andorrans (ABA). La caiguda serà com a mínim de l’ordre del 20% i no pas del 8% com va anunciar la director de la patronal sectorial, Esther Puigcercós. Cal tenir en compte que Banca Privada d’Andorra (BPA) va obtenir el 2014 uns guanys de 24,5 milions d’euros. El darrer exercici, anant bé, BPA no haurà guanyat ni un euro. I el més probable és que hagi acumulat pèrdues amb la no-gestió operativa de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), primer, i l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), després.

L’ABA no té en compte BPA per a les seves projeccions. Però el cert és que l’entitat ara intervinguda sí que va generar uns beneficis -que reverteixen a l’Estat, per exemple, en forma de pagament d’impostos i producte de l’episodi 2015 només pel cas de BPA l’administració deixarà d’ingressar entre quatre i cinc milions d’euros- el 2014 que l’any passat no hi van ser. L’ABA va explicar aquest dilluns que el sector va guanyar l’any passat, segons les dades encara pendents de ser aprovades i auditades, 168,5 milions d’euros. L’exercici anterior aquesta xifra havia arribat a 183,3. Per tant, el descens era del 8%. Però no es tenia en compte que el 2014 BPA va obtenir un benefici de 24,5 milions. 

De fet, el conjunt del sector bancari va tenir uns guanys el darrer exercici ‘normal’ de 207,8 milions, molt superior que els 168,5 del 2015. BPA molt probablement haurà acabat en negatiu l’any de la seva intervenció. Per ara, no consta que els administradors de l’entitat intervinguda hagin presentat cap mena de resultat. En qualsevol cas, si l’exercici 2015 hagués acabat amb un resultat igual a 0, la davallada del conjunt del sector seria del 18,91% quant als beneficis. 

Per explicar la rebaixa dels guanys més enllà de l’afer relatiu a BPA, i a banda dels motius al·legats per Puigcercós -per exemple la influència dels baixos tipus d’interès en el marc de la Unió Europea o els costos de l’adaptació al nou marc normatiu del sector bancari europeu-, cal tenir en compte qüestions com les provisions. Veient, segons les dades de l’ABA, que el marge ordinari hauria pujat un 6,7%, vol dir que hi ha altres qüestions que han patit una patacada molt important.

Quant als recursos gestionats, que segons l’ABA van ser el 2015 un 2,3% superiors als de l’exercici anterior tenint en compte sols els quatre bancs que operen amb normalitat, tot situant-se en 44.982 milions d’euros, cal deixar clar que aquesta xifra inclou tots els recursos grupals. Ni la meitat no estan a Andorra. Més enllà d’això, i segons les dades que s’han anat donant en compareixences al Consell General, allò que tècnicament es coneix com a AUM’s, en el cas de BPA, que no estan inclosos en els 44.982 milions, haurien sofert una caiguda durant l’exercici de l’ordre de 5.181 milions, com a mínim. BPA gestionava el 2014 9.600 milions d’euros. Mentre que a final de l’exercici passat aquesta xifra, a tot estirar, seria de 3.400 milions.

Fotografia: Agència ANA

Comentaris

Trending