Desenes de causes judicials estan encallades per manca d’informes pericials

Justícia espera que la millora de la retribució en les dues places ofertades per a metges forenses generi “més interès” i es pugui resoldre “una necessitat imperiosa”

Una imatge de la façana lateral de la Seu de la Justícia.
Una imatge de la façana lateral de la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

Una cosa són els pèrits judicials i una altra, els experts en medicina legal i forense. Una vegada feta aquesta diferència, una coincidència. La dificultat per poder disposar al país d’uns i altres està provocant una acumulació de causes judicials. De casos -algunes desenes segons fonts judicials- que queden encallats per manca d’informes pericials sol·licitats pel tribunal que escaigui. O per l’instructor que tingui assignada una causa, un dossier.

El ministre de Justícia, Josep Maria Rossell, espera que l’acord que recentment s’ha tancat amb l’Associació Catalana de Pèrits Judicials i Forenses serveixi per pal·liar la mancança d’experts. De fet, el responsable ministerial ha afirmat que feia temps que s’estava tractant la qüestió amb l’esmentat col·lectiu i, finalment, s’ha pogut tancar el conveni. En tot cas, és perquè membres de l’esmentada associació puguin emetre informes en el marc “de qüestions judicialitzades”.

El conveni s'ha fet amb l'associació catalana.

Relacionat

Catalunya assegurarà com a mínim fins a final d’any les pericials judicials

Rossell ha explicat que “hi ha determinats perfils molt especialitzats que no els tenim aquí a Andorra i els hem d’anar a buscar fora”. I el ministre ha posat l’exemple d’una pericial cal·ligràfica molt concreta. Malgrat que ara ja s’acudia a l’estranger a buscar un reforç, el fet de tenir un acord tancat amb una institució concreta hauria de permetre agilitzar la recerca d’especialistes i l’execució de les feines que es demanden.

Alhora, i en referència a la medicina legal i forense, el titular de Justícia espera que la ‘requalificació’ de les places en relació a l’esmentada disciplina, i el fet que això suposi una revisió a l’alça del salari, “generi més interès” i apareguin candidats. Hi ha hagut diversos concursos fallits. I des de fa molt temps, en tot el país només hi ha un forense en exercici com a tal. Rossell espera que l’increment salarial sorgeixi efecte perquè “és una necessitat imperiosa” poder disposar de més professionals al país.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending