Gravar les converses dels presos i crear un mòdul específic per a reclusos perillosos, a debat

Els experts francesos als quals se’l va encarregar una auditoria arran de la fuga d’un reclús també proposen implementar un sistema de reconeixement biomètric del qual Interior és partidari de manera més global

Entrada del centre penitenciari.
Entrada del centre penitenciari. ARXIU

Gravar les converses dels presos per poder-les analitzar posteriorment, crear un mòdul específic a mode d’isolament per a reclusos que fossin considerats perillosos i implantar un sistema de reconeixement biomètric dels interns. Són, probablement, les tres mesures de més impacte que han posat sobre la taula els experts francesos als quals se’ls va encomanar la realització d’una auditoria després de la fuga d’un pres l’octubre passat.

Els especialistes del departament penitenciari francès que van estar a Andorra entre el 10 i el 13 de febrer van emetre un informe, validat per la seva superior jeràrquica, que es va lliurar a les autoritats andorranes el 28 de febrer. Les 41 recomanacions que en aquell informe s’hi inlouen, les ha llegit textualment aquest dilluns el ministre d’Interior i Justícia, Josep Maria Rossell, davant la comissió legislativa d’Interior. Rossell les ha enumerat una a una i en francès perquè “no hi hagi confusió” amb una eventual traducció, alhora que ha deixat clar que per raons de “seguretat nacional” no entregarà l’informe íntegre tal i com havia sol·licitat la consellera general del PS Susanna Vela.

Rossell afirma que l’anàlisi francès extern “ha anat bé per conèixer quin nivell de seguretat tenim”, fet que “no vol dir que aquest centre penitenciari funcioni malament”

En els propers dies sí que farà arribarà una síntesi del treball que inclourà les 41 accions enumerades al Consell i que a raó d’un 84,4% ja han estat implementades o estan camí d’implementar-se des de la recepció de l’informe. Moltes de les recomanacions són burocràtiques -com establir protocols amb la policia i amb els bombers per determinades tasques que en algun cas ja es feien i en d’altres no o deixar registrat per escrit moltes de les observacions que es fan en diferents àmbits de la gestió penitenciària i que ara no es documentaven- i d’altres tenen un component tècnic, com per exemple retirar les manetes de les portes d’alguns patis o col·locar en alguns punts més concertines.

rosell molne
Un moment de la compareixença de Josep Maria Rossell davant la comissió presidida per Ester Molné. Toni Solanelles

Rossell ha deixat clar que l’informe ha servit perquè “ens diguin com podem millorar”. “Ha anat bé per conèixer quin nivell de seguretat tenim”, fet que “no vol dir que aquest centre penitenciari funcioni malament”. Amb tot, segons el titular ministerial, el treball fet pels experts francesos, que han tingut sols el cost de l’estada i el desplaçament “és un molt bon instrument que ens ha de permetre millorar la seguretat i alguns aspectes del centre penitenciari”. I com ha remarcat Rossell, “moltes de les recomanacions han estat implementades”, com encomanar al director la responsabilitat en matèria de seguretat o fixar els aparells del gimnàs al terra perquè no puguin esdevenir ‘armes’.

El ministre Josep Maria Rossell durant una compareixença.

Relacionat

Rossell nega que hi hagués cap responsabilitat política en la fuga d’un pres

Hi ha diferents aspectes que cal millorar en relació amb els miradors (garites), s’han de retirar baranes, fer recomptes matí i tarda quan només es feien al matí, destinar un espai per a un gabinet de crisi si fos el cas que s’hagués de crear o, per exemple, que es faci una revisió de l’enfocament de les càmeres per tal d’assegurar que l’angle de visió està en una “posició òptima”. Rossell ha informat que a la Comella hi ha 210 càmeres, essent un dels centres penitenciaris de tot el món amb més càmeres en relació amb els metres quadrats que té.

Entre les mesures que ha esmentat Rossell també hi hauria les de fixar portes que ara s’obrien de bat a bat, dur de manera fixa armilles antibales -cosa que es va a passar a fer el 21 de febrer com a obligatori i pel coronavirus es va renunciar a l’obligatorietat un mes després- o prestar una major atenció al centre de comandament on hi ha el control de les càmeres de videovigilància, adoptant les mesures escaients per impedir que es pugui ‘fer caure’ el sistema o que un reclús en pugui assumir l’operativa. Una de les qüestions que s’ha descartat de totes totes, per ara, és la de crear un document d’identitat per als interns perquè ara per ara els funcionaris (uns 70) reconeixen perfectament els reclusos (no arriba a 50).

Qüestions clau

Josep Maria Rossell s’ha parat sobretot en tres punts dels que ha citat. I especialment en dos sobre els quals ha demanat la reflexió dels consellers generals presents a la sala atès que de decidir implantar-se caldria fer modificacions legislatives. D’una banda, gravar les converses que mantenen els presoners i analitzar-ne després el seu contingut. El ministre ha explicat que aquesta situació es dóna a França però que temps enrere quan es va plantejar al Principat hi va haver sectors jurídics que s’hi van oposar. “Si cal fer-ho o no és una qüestió a valorar entre tots”, atès que cal tenir en compte, també, els drets dels reclusos.

El ministeri no facilitarà l’informe íntegre per raons de seguretat nacional i assegura que el 84% de les propostes ja s’han implementat o estan en camí de fer-ho

L’altra proposta que necessitaria de canvis legals seria la implementació d’un mecanisme de reconeixement biomètric, és a dir, d’una maquinària que reconegués qualsevol persona prèviament ‘fitxada’ només de detectar-ne, per exemple, el seus trets facials. Rossell, a títol personal, es mostra obertament a favor a la implantació d’una fórmula d’aquestes característiques. Per exemple, el reconeixement de l’iris. Alhora ha admès dues coses almenys, que la qüestió s’està estudiant i encara està en una fase molt incipient i que no només s’implantaria, de fer-ho per a la població reclusa, sinó que hauria de tenir un abast més ampli. “Necessitem una regulació, i no només pel centre penitenciari”, ha dit el titular ministerial.

Rossell també s’ha mostrat favorable a una altra qüestió que també és sensible i que cal mirar que no comporti etiquetatge de persones, per molt privades de llibertat que estiguin. Els experts francesos han recomanat crear un mòdul específic on poder isolar els presos perillosos. Certament, el ministre ha reconegut que no es pot comparar la perillositat d’alguns dels reclusos que hi hagi en centres francesos al que es pugui trobar al Principat. Però ell hi estaria d’acord, sempre partint de la base que hi hagi espai suficient -que no és clar- i sent conscients del debat moral i legal que calgui tenir.

Etiquetes

Comentaris

Trending