¿I si Jaume Sabater fos 'l'home dels Pujol'? La guàrdia civil analitza la documentació trobada en les consultores de l'exAndbank

Comentaris

¿I si Jaume Sabater fos \'l\'home dels Pujol\'? La guàrdia civil analitza la documentació trobada en les consultores de l\'exAndbank
¿I si Jaume Sabater fos \'l\'home dels Pujol\'? La guàrdia civil analitza la documentació trobada en les consultores de l\'exAndbank

El gros dels escorcolls al Principat en relació al cas de presumpta corrupció política a Catalunya a l’entorn de la consultora financera EFiAL ha acabat. L’home clau a Andorra en el marc de l’operació, Jaume Sabater, podrà reprendre, poc a molt, la seva activitat. Però, ¿i si fos que Sabater era ‘l’home dels Pujol’? A aquesta pregunta asseguren fonts properes a la guàrdia civil intenten donar resposta els agents de la unitat central operativa (UCO) que s’han traslladat al Pirineu aquests darrers dies. El braç policial espanyol intentant fer net de suposada brutícia l’administració catalana. I el sobiranisme que gestiona els ajuntaments implicats en la presumpta trama del 3% convençut que tot plegat és un muntatge més contra Catalunya. I Andorra altra vegada a la pira. A l’altar. De cara a la paret.

Els investigadors no tenen dubtes de la relació entre EFiAL i Sabater. El vincle no és complicat. Qui fou director general d’Andbank entre 1998 i 2008 va ser conseller delegat de la consultora domiciliada a Barcelona del 2012 al 2014. La fiscalia anticorrupció té serioses sospites que bona part dels diners (entre tres i set milions d’euros segons les fonts) que s’haurien ‘distret’ producte de les adjudicacions fetes a diversos ajuntaments espanyols, especialment catalans, amb EFiAL pel mig van venir a parar a Andorra. I sospiten que Sabater en sabria la raó. D’aquí que tots els escorcolls que s’han fet hagin estat en immobles vinculats a aquest llicenciat en Químiques que després de ser alcalde de Portbou (1979-1983) es va endinsar en el món de les finances a través del Banc Exterior d’Espanya. No trigaria a fer el salt al Principat. I al Banc Agrícol i Comercial.

Sabater presideix a Andorra una societat que va contribuir a fundar. OCPS auditors i consultors SL. OCPS. O sia: Oliver, Camps, Puigdemasa (Casanovas, Jordi) i Sabater. El cinquè soci és un altre ex-Andbank, Eduard Jordi, conseller delegat i director de la firma. Les instal·lacions d’aquesta empresa han estat unes de les ‘furgades’ pels agents de la UCO sota la tutela de la fiscalia anticorrupció, la coordinació d’un jutjat del Vendrell, a la província de Tarragona (l’operació ‘Termyca’, que és la que ha afectat aquests dies Andorra deriva d’un cas que va esclatar inicialment a Torredembarra), i la cooperació d’agents especialistes en delictes econòmics de la policia andorrana investits d’autoritat judicial. Òbviament, es van tramitar les degudes comissions rogatòries instruïdes per la batlle Canòlic Mingorance.

Segons els investigadors, OCPS és la societat mirall d’EFiAL a Andorra. ¿Per què mirall? Perquè seria la traslació, la transposició de la consultora catalana al Principat. Pim pam. De fet, el digital elespanol.com difonia dades del registre mercantil espanyol (a la imatge) que evidenciarien que rere EFiAL hi hauria la firma barcelonina d’auditors Oliver Camps. I aquesta mateixa firma, concretament Uniaudit Oliver Camps SL ostenta, segons el registre de societats andorrà, el 31,25% de les accions d’OCPS, la consultora ubicada al número 13 del carrer Vilanova d’Andorra la Vella. Els dos principals representants de l’auditora establerta al carrer Tuset de Barcelona, Josep Maria Oliver Fornells i Joan Baptista Camps Llucià, serien, respectivament, secretari i vocal de la societat andorrana.

I que EFiAL i OCPS compartien moltes coses queda clar no només amb la presència de l’esmentadíssim Jaume Sabater (que ostenta el 18,75% de l’accionariat de la societat andorrana). També pel llistat de clients. Especialment quant als ajuntaments espanyols amb què treballaven. I que seria, el municipalisme, el nucli dur del suposat entramat corrupte que s’hauria muntat per tal d’afavorir, presumptament també, CDC, el partit que al seu dia va crear i sobretot va llançar a la fama Jordi Pujol Soley. De fet, els responsables de la investigació de l’operació ‘Termyca’ creuen que tots els diners que es van desviar cap al Principat per suposadament blanquejar-los anaven a parar a un mateix compte. I d’aquest compte, suposadament, Sabater n’hauria de donar raó. I si no és el cas, seran les autoritats policials i judicials les que hauran de poder contradir l’exdirector general d’Andbank.

Perquè els agents de la UCO que han estat al país -aquest dijous encara podrien acabar de tancar alguns serrells- marxaran amb una bona pila de documents. Segons les fonts consultades, més i de més valor del que esperaven. Però ara s’haurien d’analitzar bé i poder processar les dades que d’ells se n’extreguin. Perquè, segons les fonts, sembla que s’ha recuperat informació d’un període de temps força ampli. Les dependències d’OCPS no són les úniques que s’han escorcollat. Els agents de policia, andorrans i espanyols, també van ser presents a l’edifici Montclar, on hi té la seu una altra de les societats lligades a Sabater, en aquest cas Universal Gestió, amb un germà bessó creat fa poc més d’un any a Barcelona. Un tercer domicili on els investigadors haurien estat és a l’edifici Mirasol del carrer Príncep Benlloch també de la capital, on hi ha registrada la societat Jaume Sabater Rovira Assessors SL.

Sabater hauria acompanyat els investigadors si no en tots sí en bona part de les inspeccions d’instal·lacions societàries i domicilis. Mai no hauria estat considerat en règim de detenció. Ni molt menys. Encara que el sol fet d’estar envoltat de policies i autoritats judicials pogués restringir, en certa manera, la seva llibertat de moviment. Fins que segons les fonts, aquest dimecres per la tarda els investigadors van considerar que, almenys per ara, ja n’hi havia prou. I que cadascú podia tornar a casa seva. Ara hauran de parlar els papers. Els documents comissats en els diferents escorcolls. La guàrdia civil està convençuda que hi trobarà alguna pista, algunes traces, que conduiran a Pujol. Als Pujol. A més a més de poder acreditar més i millor, suposadament, allò del 3%. Això sempre que no sigui, només, un atac (més) a Catalunya com defensen els sobiranistes. Els independentistes.

Comentaris

Trending