Estadística estima que caldran entre 1.500 i 2.000 pisos cada any

Gallardo vol ajuntar les dades que puguin aportar tots els actors per veure si l’oferta s’adequa a aquesta demanda

Gallardo i Soler, durant la roda de premsa
Gallardo i Soler, durant la roda de premsa

Si l’economia continua creixent al ritme actual, també ho continuarà fent la demanda d’habitatge. En concret, i segons les estimacions que ha donat el departament d’Estadística de Govern, farien falta entre 1.500 i 2.000 pisos més cada any per poder acollir tant als nous immigrants com als temporers. Una altra dada que s’ha posat sobre la taula és l’evolució del preu mitjà dels nous lloguers els darrers anys, amb un creixement del 20% entre el 2016 i el 2018.

El ministre d’Economia, Jordi Gallardo, i el director d’Estadística, Joan Soler, han comparegut per explicar les noves dades sobre el mercat del lloguer que es van aportar ara fa uns dies en la reunió de la taula d’habitatge. I, sobretot, per intentar contextualitzar-les, conscients del rebombori que va generar a l’agost uns números similars.

Una primera dada que s’ha apuntat fa referència a l’evolució del cost del metre quadrat en aquells pisos on els llogaters s’hi ha instal·lat el darrer any. Es tracta d’una informació, ha explicat Soler, desglossada de l’Enquesta de Pressupostos Familiars (EPF) –un sondeig que, com han volgut advertir, no està dissenyat per calcular el preu dels arrendaments immobiliaris sinó el consum-. Com ha apuntat Gallardo “no és la que ens agradaria donar; voldríem afinar més, però és una primera aproximació”.

I, pel que fa a aquests lloguers de menys d’un any, ni que sigui més per l’evolució que no pas per la dada concreta, queda clar que l’evolució del mercat ha estat a l’alça, i molt, els darrers anys. En concret, el 2016 es pagaven, de mitjana, 7,3 euros per cada metre quadrat; ja el 2017, la xifra era de 8,4 i el 2018, de 9,2. És a dir, un habitatge de 65 metres quadrats sortiria per uns 600 euros. Com ja passava a l’agost, la dada no sembla apropar-se gaire a la realitat. El que sí que queda clar en dos anys, hi hauria hagut un increment d’un 20%.

I, de fet, així ho han reconegut Gallardo i Soler quan han aportat un altre quadre amb la mitjana dels preus dels pisos que es poden trobar als portals de les immobiliàries. En aquest cas, i amb dades del 2019, la mitjana per metre quadrat puja a 12 euros.

Estadística també ha volgut avaluar quina pot ser la necessitat de pisos en el futur proper. Així, i tenint en compte que es mantingui l’actual nivell de creixement del PIB, s’estima una necessitat per cada any d’entre 1.500 i 2.000 pisos per donar resposta tant als nous immigrants –una mitjana prevista d’uns 400 l’any- i dels temporers. “He sigut capaços d’elaborar una hipòtesi sobre les llars que necessitem i hem de saber ara quina és l’oferta que podem tenir i s’adequa a la demanda”, ha manifestat Gallardo.

Per això, es vol impulsar la creació d’un “registre de territori” que, amb dades de comuns, FEDA, el mateix Govern, les immobiliàries i altres actors implicats per tenir “una fotografia que ha de ser la base per poder fer les polítiques d’habitatge que requereix el país”. Gallardo ha deixat clar, però, que les primeres iniciatives no esperaran a tenir això en marxa. Al contrari, “el ministeri treballar en mesures a curt, mitjà i llarg termini; no està esperant”. Sobre quines poden ser, però, ha preferit deixar que sigui el mateix ministre responsable, Víctor Filloy, qui les faci públiques quan estiguin tancades.

Comentaris (6)

Trending