Gestors de BPA es neguen a respondre les preguntes de l'advocat del Govern a la Batllia

Comentaris

Més crítiques i possibles accions legals per les declaracions a la Batllia pel \'cas Pujol\'
Més crítiques i possibles accions legals per les declaracions a la Batllia pel \'cas Pujol\'

Gestors de Banca Privada d’Andorra (BPA) que estan encara ara compareixent davant la batlle instructora de la causa, Canòlic Mingorance, arran d’alguns dels sumaris que constitueixen el ‘cas BPA’ s’han començat a negar a respondre a les preguntes que pugui formular l’advocat que representa els interessos del Govern com a acusació particular, Manuel M. Pujadas. 

Una part dels gestors inculpats i, fins i tot, alguns contra els quals va la darrera querella presentada per l’executiu i firmada per Pujadas, van fer aportacions econòmiques per tal de pagar el cost que el bufet que dirigeix el veterà lletrat representés els empleats del banc en la negociació laboral que van dur a terme amb l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB).

Aquests gestors consideren mancat de tota ètica professional el gir que ha donat Pujadas. I així li ho han començat a retreure en les declaracions que s’estan fent per, suposadament, anar avançant en la investigació. Mingorance voldria tancar la instrucció de la causa, com a mínim de la principal, abans de la propera tardor. 

En algunes de les darreres declaracions, sense anar més lluny divendres passat, segons fonts jurídiques, quan Pujadas es va disposar a preguntar a gestors a qui en aquell moment s’estava prenent declaració, l’afectat li va retreure el ‘canvi de camisa’ i va exposar a la batlle que no pensava respondre cap pregunta d’aquell lletrat, considerant que no entenia com algú a qui havia pagat perquè defensés els seus interessos ara l’estigués incriminant.

Segons les fonts, Pujadas inicialment va posar el crit al cel, però la representació lletrada del propi gestor no només va recordar que els inculpats tenen el dret a no declarar de forma genèrica o de triar de qui responen preguntes i de qui no si no que, a més a més, li va retreure també la seva posició professional. Encara que de manera oficiosa, alguns advocats han deixat entreveure a alguns dels components de la junta de govern del Col·legi d’Advocats que analitzin el comportament de Pujadas per si és susceptible d’alguna ‘reprimenda’ professional.

Manuel M. Pujadas no només va ser l’advocat dels treballadors de BPA -pel qual va cobrar, pel cap baix, 60.000 euros- en el marc del conveni laboral. Com a mínim, també en un cas va defensar una empleada que inicialment havia estat inculpada com a gestora per l’afer de les compensacions. Va ser arran d’això que va tenir accés al contingut del sumari que amb posterioritat també ha conegut com a representant legal del Govern, primer interposant una acció civil i, després, presentant una querella criminal. La situació està causant un enorme malestar.

El conveni amb l'AREB es va registrar degudament?

Alguns dels acomiadaments laborals que hi ha hagut en el marc del ‘cas BPA’ han derivat en plets judicials que s’estan substanciant a la Batllia. Un dels dubtes que hi ha sobre la taula i que entronca amb alguns dels neguits que al seu dia van expressar els treballadors del banc intervingut versava sobre la publicació del conveni que al seu dia van signar els representants dels empleats assessorats per Manuel Pujadas i l’AREB. Una de les preguntes que hi ha sobre la taula i que els plets en curs hauran d’acabar resolent és si el conveni es va registrar degudament. L’article 140.1 de la Llei del Codi de relacions laborals estableix que “els convenis han de ser presentats al departament de Treball, a efectes de registre i publicació, dins el termini màxim de set dies a partir del moment en què les parts negociadores el signin”. Hi ha seriosos dubtes que aquest pas s’hagués donat i, en tot cas, en el marc de plets laborals, s’ha demanat a la Batllia que es verifiqui aquesta circumstància.

 

Comentaris

Trending