Els fons de reserva controla directament gairebé la meitat dels actius amb més pèrdues el 2022

Entre les 68 inversions que han davallat més d’un milió d’euros entre gener i setembre, la cartera interna de l’FRJ en gestionava 31, seguit d’Andbank, amb 18, tot i que el pitjor valor estava a les mans de Crèdit

Una imatge de la façana de la CASS.
Una imatge de la façana de la CASS. Toni Solanelles

Malgrat el lleuger repunt que s’ha viscut els darrers mesos, el 2022 no serà, ni de bon tros, un bon any per al Fons de Reserva de Jubilació (FRJ). Al contrari, passarà a la història com un dels pitjors exercicis. Valgui la redundància, es va tocar fons al setembre, amb pèrdues de gairebé 163 milions d’euros. Entre els actius que més valor va perdre en els primers nou mesos de l’any, una bona part d’ells eren de la cartera interna de l’entitat. És a dir, controlats pel mateix FRJ. En segona posició, es troben els que estan en mans d’Andbank.

Així es desprèn de la documentació a la qual ha tingut accés Altaveu. Es tracta d’una relació un per un de tots els actius que formen la cartera d’inversions del fons. I, sobretot, de les pèrdues que havien acumulat a 30 de setembre. De tots ells, 68 van registrar uns números negatius superiors al milió d’euros. Per tant, són els productes que més van contribuir a la devaluació de la guardiola de les pensions.

Rètol de la CASS a la façana de la seu de la parapública.

Relacionat

Tímida recuperació del fons de reserva en els darrers dos mesos

Cal recordar que, actualment, el fons compta amb set gestors. Sis, d’externs: les entitats dels tres bancs del país -Andbank Asset Management, Crèdit Andorrà Asset Management i MoraBanc Asset Management- i tres internacionals (CM-CIC, Amundi i Natixis). A la vegada, el mateix FRJ té un equip de gestió que s’encarrega de part dels actius. El que es coneix com a la cartera interna.  

I els seus resultats en aquests nou mesos són, justament, els més negatius. Dels 68 actius abans esmenats -amb pèrdues superiors al milió d’euros-, 31 formen part dels gestionats directament per l’entitat. Entre aquests destaca la inversió a Comgest Growth Europe, amb una davallada de 2.395.195 euros i la feta a IShares Euro Corp, amb 2.081.000 més de reducció del valor. De fet, entre els deu pitjors actius, sis són d’aquesta cartera interna.

És amb diferència el gestor amb més valors controlats entre els pitjors parats de l’actual situació als mercats. En segona posició es troba Andbank, amb 18 actius amb davallada superior al milió d’euros. És el cas de la inversió a MSIF Global Opportunity-ZH, que va perdre 2.128.766 euros.

Jordi Cinca donant explicacions sobre l'evolució del fons.

Relacionat

La CASS admet que no té intenció d’invertir en habitatge però sí vol rendibilitzar l’antic hospital

Crèdit Andorrà, en canvi, té el dubtós honor de ser el gestor del pitjor actiu del període. L’entitat verda, que té vuit altres inversions entre aquelles que perden més diners, havia contractat en nom del fons Seilern World Growth USD, que va tenir uns resultats negatius de més de tres milions. En concret, 3.001.550 euros.

Els altres gestors tenen menys presència en aquesta llista de pitjors inversions. MoraBanc i Natixis només tenen quatre actius que superin el milió en pèrdues, mentre que Amundi, únicament dos. En canvi, cap dels actius controlats per CM-CIC ha entrat en aquesta relació.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending