Tot i que, aquests dies, amb una davallada de la intensitat en estar en període vocacional, Govern treballa amb la voluntat d’enllestir el text amb certa celeritat un cop es retorni a la normalitat. Justament, es vol evitar, així ho asseguren les fonts consultades, que el projecte de llei entri massa tard al Consell General. Això, s’admet, pot suposar un problema, ja que fins que s’aprova i es publica al BOPA no entra en vigor i, els darrers anys, ha passat massa habitualment que la seva efectivitat s’ha endarrerit fins ben entrat l’exercici corresponent.
Això, enguany, no es vol que succeeixi. La consigna per part del ministre Ramon Lladós és clara. La voluntat és poder tenir el document preparat per aprovar a Govern i ser tramitat posteriorment al Consell General amb marge. La Llei General de Finances Públiques, en l’apartat 3 de l’article 20, estableix que “cal transmetre [el pressupost] a la Sindicatura abans de l’1 de novembre”. Cert, però, no que no estableix què passa si això no es fa així. I, per tant, no ha estat estrany que aquest termini o bé s’hagi esgotat o, fins i tot, superat. Ara, es vol corregir.
Per això, la intenció, segons apunten les fonts consultades, és que el document pugui ser aprovat a Govern i ser enviat a seu parlamentària “durant la primera quinzena d’octubre”. Això donaria més temps als grups per poder-lo treballar i aprovar-lo amb prou marge perquè sigui publicat al BOPA abans del 31 de desembre. I, per tant, que amb l’arribada del 2025, ja estigui en vigor.
Per ara, es treballa amb una hipòtesi pel que fa a una dada clau per a la seva elaboració. Es confia que l’IPC, a finals d’any, es moderi de forma important en aquest tram final d’any. Que baixi del 3% actual -dada avançada a 31 de juliol- fins a 2,3%. Cal recordar que es tracta d’una xifra clau perquè s’ha d’aplicar a les despeses de personal -salaris dels treballadors públics- però també a altres partides, com ara els lloguers o la majoria de contractes de subministraments.
Les fonts consultades també apunten que el pressupost per al 2025 “serà de continuïtat”. És a dir, es mantindrà una forta aposta per crear habitatge públic. També s’assegura que, novament, un 70% de les despeses estaran destinats a àmbits com l’Educació, la Salut o els Afers Socials, “claus per reforçar l’Estat del benestar”. En aquest sentit, s’apunta que, de fet, fer grans variacions no tindria lògica, tot tenint en compte que “el Govern no ha canviat” i que, a més, “els problemes del país continuen sent els mateixos, sortosament sense cap gran novetat”.
Comentaris (3)