El VAR i un mal segon temps provoquen al Plantío la primera derrota de l’FC Andorra el 2023

Els tricolors completen una bona primera meitat i s’avancen en el marcador gràcies a Almpanis però es veuen superats per l’empenta del Burgos després del descans, que remunta amb un gol d’Elguezabal i un penal per mans d’Altimira transformat per Curro Sánchez

Moha disputa una pilota aèria amb un rival.
Moha disputa una pilota aèria amb un rival. FC Andorra

El VAR ha tornat a fer la guitza a l’FC Andorra. Cert, en aquesta ocasió, delatant unes mans que eren clares. L’acció ha suposat el penal amb el qual el Burgos ha completat la remuntada (2-1) que ha suposat la primera derrota tricolor en 2023. Els d’Eder Sarabia havien marxat al descans amb avantatge en el marcador gràcies a un gol d’Almpanis i un bon primer temps, però s’han vist superats en el segon pels locals, que amb el seu estil més directe han sabut fer mal.

L’Andorra ha deixat clar en només tres minuts que arribava al Plantío amb una única missió: guanyar. En aquest tres ha gaudit ja de fins a tres clares opcions de perill, en un inici elèctric. La primera, un fort xut de Moha que Bakis ha desviat lleugerament amb l’esperó (1’). El toc, però, no ha estat prou fort per desviar la pilota cap a la porteria local. Segons després, era Almpanis qui progressava per l’esquerra i feia lluir Caro, que ha refusat a Córner. El porter del Burgos ha hagut de tornar a intervenir poc després, per treure una centrada xut de Moha que s’havia enverinat.

En una estona curta, els d’Eder Sarabia evidenciaven quina era la seva voluntat: controlar, dominar i atacar. El mateix pla que a l’anada però millorat. Si no era per l’esquerra, per la dreta. D’allà ha nascut la següent ocasió. Passada  de Valera que Moha, la gran novetat de l’onze, ha rematat a l’interior de la gran. Un defensa ha pogut taponar el xut.

El guió, doncs, estava clar. El Burgos ha intentat canviar-lo avançant la seva pressió. Això ha provocat que l’Andorra tingués més dificultats a l’hora de sortir des del seu camp. Li costava, però ho feia. I seguia arribant amb certa claredat a l’àrea rival. Per la seva banda, els castellans apostaven per intentar robar la pilota en aquest tram de creació, sabent que, si ho feien, tindrien opció de contres perilloses.

Pampín protegeix la pilota davant la pressió del local Borja.

El problema per a ells és que l’Andorra s’ha equivocat poc en la sortida. I quan ho ha fet ha sabut reaccionar ràpid. L’única excepció ha arribat al 28’. La pèrdua l’ha aprofitat Valcarce, que ha provat el xut, davant el qual ha reaccionat bé Lizoain, aturant en dos temps.

Les cartes, doncs, estaven sobre la taula. Calia saber qui imposaria el seu estil. I l’Andorra ha sabut colpejar abans del descans. El teva meva entra Almpanis i Moha ha acabat amb una passada filtrada a l’àrea de l’hispano-marroquí que el grec ha transformat en el 0-1 picant la pilota a la perfecció davant la sortida de Caro. Els tricolors feien forat a la muralla, tot s’ha de dir ja no tan sòlida, del Burgos. Per cert, tercer gol del de Kalabaka en dos partits.

Només iniciar el segon temps, l’Andorra podria haver marcat el segon i encarrilat definitivament el partit. Almpanis ha conduït bé la contra i ha cedit a Valera. El xut el jugador cedit per l’Atlético de Madrid l’ha tret Caro amb una gran intervenció, donant vida al seu equip. En el llançament de córner posterior, Pampín ha connectat la pilota amb el cap però no l’ha pogut dirigir entre els tres pals.

Almpanis pica la pilota per sobre Caro per marcar el 0-1.

I seguint aquella veta dita del futbol, els tricolors han perdonat i ho han acabat pagant car. Entre altres coses perquè, amb el marcador en contra, el Burgos ha fet un pas endavant que l’Andorra no ha sabut contrarestar. Ha avançat línies i intensificat la pressió tant defensiva com ofensiva. I el premi no ha trigat a arribar, amb una mica de fortuna, tot s’ha de dir.

Al 53’, una pilota refusada per la defensa tricolor l’ha enganxat Elguezabal des de fora l’àrea. El xut, a més, ha tocat en un jugador visitant i ha acabat despistant Lizoain. Era l’empat a 1. I el gol ha esperonat els locals i ha deixat tocats els visitants.

El Burgos ha seguit insistint davant un Andorra que no trobava el control del qual havia gaudit en el primer temps. Els castellans, amb el seu estil, en canvi, posaven en dificultats els tricolors, I en una d’aquestes accions, al 66’,  Altimira ha desviat amb la mà una centrada des de la banda. Inicialment, Aix Reig no ha assenyalat l’acció, però des del VAR se l’ha avisat i ha acabat marcant la pena màxima. Curro Sánchez no ha desaprofitat el penal: ha enganyat Lizoain fent-lo caure a la dreta i col·locant la pilota a l’esquerra.

WhatsApp Image 2023 01 15 at 17.48.56
Ais Reig consultant el VAR.

L’Andorra havia d’intentar reaccionar. Tocava, novament, intentar trencar la muralla dels castellans. Ho ha provat al 72’ Héctor, però el seu xut massa tou no ha pogut superar Caro. L’opció, però, ha estat gairebé l’única que ha pogut generar l’equip davant un Burgos que, amb el marcador a favor, ha pogut jugar com més li agrada.

Els d’Eder Sarabia ho han intentat, però, en certa forma, s’ha repetit la història de l’anada. Davant un rival molt tancat, ha costat molt trobar opcions de perill. I quan s’ha fet, la poblada defensa local reaccionava bé per desviar centrades o taponar xuts, com ha pogut comprovar Petxarroman, que ha tornat a jugar un duel oficial, en el 85’.

Als darrers minuts, Sarabia ha cremat naus, fent entrar Jacobo, Carlos Martínez i Bundu sacrificant fins i tot Pampín. No hi ha hagut prou, però, per superar una defensa local ben tancada al seu camp. S’ha buscat fins al final, però no s’ha pogut evitar la primera derrota del 2023. Al descompte, Carlos ha tingut l’empat a les seves botes després de rebre de Bundu, però Caro ha salvat la seva rematada.

Primer desplaçament de l’any i primera ensopegada. En aquest cas, malgrat haver-se avançat en el marcador. Tocarà esperar força temps per poder refer-se. No serà fins al dilluns 23 quan l’Andorra disputarà el pròxim partit, al Nacional, davant l’Albacete.

FITXA TÈCNICA

Camp: El Plantío. 9.327 espectadors
BURGOS CF (2): Caro, Raúl Navarro, Elgezabal, Córdoba, Grego Sierra, Matos (Fran García, 79’), Borja (Areso, 79’), Artola (Mourad, 79’), Valcarce (Juan Hernández, 87’), Curro Sánchez i Bermejo (Marino, 89’).
FC ANDORRA (1): Lizoan, Altimira (Petxarroman, 83’), Alende, Mika Mármol, Pampín (Jacobo, 87’), Aguado, Moha (Iván Gil, 83’), Héctor, Almpanis (Carlos Martínez, 87’), Valera (Bundu, 77’) i Bakis.
Àrbitre: Ais Reig (València). T.G. Matos, Grego Sierra / Altimira.
Gols: 0-1, Almpanis (39’). 1-1, Elgezabal (53’). 2-1, Curro Sánchez, pen. (70’).

SARABIA: “HEM PERDUT PER 20 MINUTS QUE HEM FET DE MERDA”

Eder Sarabia no amagava l’enuig. I no tant pel resultat, sinó per com s’ha produït. Per al tècnic basc, l’equip ha renunciat al que ha de ser. “El partit l’hem perdut per 20 minuts que hem fet de merda”, ha afirmat, per després explicar que durant aquest tram del segon temps “no hem pensat en res, no hem jugat, hem volgut defensar l’1-0 i ens hem començat a centrar en el que no podíem controlar”. I això, ha lamentat, “després de 70 minuts descomunals” durant els quals “dubto que cap equip hagi compromès tant al Burgos”.