Sòlid quart triomf a Europa d’un MoraBanc que sempre ha dominat el Turk Telekom

El conjunt tricolor ha basat la victòria (98-75) en una primera part molt seriosa i una recta final liderada per Hannah que ha permès eliminar els fantasmes que havien aparegut després del descans

Miller-McIntyre, que rep la pilota de Nakic, ha tornat a fer un partit notable.
Miller-McIntyre, que rep la pilota de Nakic, ha tornat a fer un partit notable. Toni Solanelles

Un MoraBanc altra volta molt coral ha aconseguit un sòlid triomf que el manté en el grup que pretén liderar el grup A de l’Eurocup. Els andorrans, gràcies a una primera part molt sòlida, han estat sempre superiors al Turk Telekom, que fins ara portava les mateixes victòries que els tricolors a Europa. Mille-McIntyre en diverses fases del partit i Hannah quan els turcs ha semblat que volien pujar-se a les barbes dels locals han liderat els d’Ibon Navarro.

De fet, els locals sempre han estat una passa per davant dels homes que entrena Candost Volkan, però després del descans, ha semblat que el relaxament dels locals combinat amb una major intensitat o concentració de l’adversari podria complicar les coses. Mai els turcs s’han acostat a menys de deu punts. I quan ha fet falta que Clevin Hannah aparegués, el base nord-americà ho ha fet. Després o abans, Miller-McIntyre, però també Morgan, Llovet, Paulí, Nakic o Arteaga han aportat aquells puntets necessaris per no deixar acabar de reaccionar a l’adversari.

El primer quart ha estat un festival anotador. I des de més enllà de 6,75 encara millor. Fins a cinc triples han clavat els d’Ibon Navarro. Els turcs tampoc no s’han quedat curts. Bé, sí. Perquè el domini local ha estat clar. Excepte, justament, els primers compassos, en què gràcies a dues cistelles de tres punts de Harrison, justament, han servit per neutralitzar els primers marges del MoraBanc. Però a partir d’aquí, els locals sempre s’han mostrat amb una marxa més que els visitants.

Crawford ha anotat vuit punts.
Crawford ha anotat vuit punts. Toni Solanelles

Més centrats, més intensos, posant més mans en certs moments, els jugadors de la Bombonera han anat agafant distància. I això que Hannah tornava a estar força desdibuixat. Però l’actuació andorrana tornava a ser coral. Ara Llovet, després Diagne. Potser Miller-McIntyre des de la llarga distància. Amb 19-11 en el marcador el tècnic rival ha hagut d’aturar el partit per mirar de refer les idees. Però no ha rutllat. Ara un puntet per aquí, ara un triple per allí. I tot i que l’aparició d’Ellis ha semblat dotar de més força sota el cèrcol el Turk Telekom, la situació no ha canviat gaire.

I menys encara ho ha fet després de la primera pausa. Mekel, Paulí i companyia han sortit com un coet. Les dues primeres suposades accions ofensives dels turcs no han arribat com aquell qui diu  ni al mig camp. A mitja pista. Una pilota recuperada pel MoraBanc i una falta en atac de l’Ankara han impedit als visitants fer res de bo. Per contra, els andorrans han anat sumant. Punt rere punt. Un parcial d’11-0 que ha servit els locals per disparar-se (40-18). I això que encara faltaven poc més de sis minuts per al descans. Johnson i Ellis han trencat la sequera turca alhora que els àrbitres han començat a castigar amb més fermesa la intensitat defensiva tricolor (42-26).

TEMPS MORT

En un mar de faltes, que permetien ja els jugadors d’un i altre costat acudir a la línia de tir lliure, els dubtes han començat a sorgir al MoraBanc, més ennuvolat ara. Per evitar ensurts innecessaris a poc menys de tres minuts per al descans (44-28), Ibon Navarro s’ha estimat més sol·licitar un temps mort. La solució no ha anat malament del tot, i un triple de Hannah i una safata a l’aire de Nakic han tornat a portar la diferència als vint punts (49-29) just abans que en una jugada defensiva Diagne es fes mal a la cama esquerra i se n’anés de patac cap al vestidor perseguit pel fisioterapeuta David de Toro. Pocs minuts després ho han fet la resta de companys. El MoraBanc gaudia d’un còmode coixí.

No s’hi valia a badar. I els compassos inicials del segon temps, de la segona part, vaja, han estat de certa ‘badamenta’. Ara Demir, després Harrison i un altre cop Demir han posat el marge local a la barrera psicològica dels deu punts (51-41). I si bé és cert que en un parell de bones accions, amb Víctor Arteaga i els seus dos-cents i molts centímetres pel mig, ha semblat que tornaven a posar les coses al seu lloc, no ha estat el cas. Un triple de Dawkins i una badada, una altra, en defensa que ha permès Ellis esmaixar sol han portat Ibon Navarro a sol·licitar un nou temps mort (57-46 min 26).

L'aparició de Hannah ha estat decisiva en l'inici del darrer quart.
L'aparició de Hannah ha estat decisiva en l'inici del darrer quart. Toni Solanelles

L’aturada ha funcionat només a mitges. El Turk Telekom estava més ficat en el partit. Buscant -i sovint trobant- molt millors opcions que un MoraBanc que havia perdut frescor en atac i, que sobretot en defensa, semblava haver perdut aquella grapa de la primera part. Però quan pitjor pintava el panorama per als andorrans (61-51), una acció gairebé individual d’Oriol Paulí, penetrant fins a sota la cistella, i un triple de Hannah després d’una recuperació de pilota en defensa han obligat ara el tècnic dels turcs, Candost Vulkan, a parar el partit per no perdre tota la feina feta fins llavors. Els tricolors tornaven a tenir quinze punts de marge (66-51).

I han arribat al darrer quart amb un marge encara notable, tretze punts (68-55), però amb unes sensacions molt diferents a les de la primera part. El darrer bàsquet del tercer quart, per exemple, l’ha anotat el visitant Johnson després de recollir un parell de rebots en atac davant la passivitat aparent dels locals. El decorat ha tornat a canviar minuts després. Hannah, assistent però apagat en altres facetes del joc fins llavors tot i que havia anat millorant les prestacions, ha agafat les regnes de l’equip. Sis punts seus han tornat a donar oxigen al MoraBanc (74-55) i han obligat de nou Volkan a demanar temps mort.

Arteaga anota dos punts.
Arteaga anota dos punts. Toni Solanelles

Hannah i ha tornat abans que els turcs trenquessin la mala ratxa des de més enllà de 6,75. Però ara el MoraBanc tornava a estar de dolç, amb Morgan que acabava de retornar a la pista anotant sis punts seguits i tornant la distància més enllà dels vint punts (82-60). Encara quedava molt per disputar-se, però el matx entrava en una dinàmica d’anades i vingudes. De faltes i no massa encert. I quan l’encert, valgui la redundància, ha aparegut de nou, ho ha fet per permetre al MoraBanc acabar de confirmar el triomf. Fins a 24 punts de marge ha arribat a tenir (93-69) ben poc abans d’un final còmode. Comodíssim fins i tot.

MORABANC ANDORRA (98): Hannah 14, Miller-McIntyre 14, Nakic 7, Llovet 10, Diagne 5 -cinc inicial-, Mekel 6, Paulí 6, Noua 7, Tunde 3, Crawford 8, Morgan 12, Arteaga 6. 11 de 14 tirs lliures; 24 de 42 llançaments de dos; 13 de 23 triples; 30 rebots (21+9); 24 faltes, sense eliminats.

TURK TELEKOM ANKARA (75): Ogut 3, Harrison 20, Dawkins 5, Johnson 9, Geyik 2 -cinc inicial-, Ellis 12, Clemmons 13, Demir 7, Engindeniz 1, Gulaslan 3, Gozenelli. 18 de 24 tirs lliures; 12 de 26 llançaments de dos; 11 de 28 triples; 24 rebots (16+8); 19 faltes, cap eliminat.

Àrbitres: Ryzhyk, Balak, Udyanskyy

Parcials: 29-18; 51-34; 68-55; 98-75.