ERTO entre els empleats de l’AMPA de l’escola andorrana

Una cinquantena de persones es veuen afectades per la mesura, en principi, fins al 31 d’agost a l’espera de si tornen les classes al juny, i que ve obligada per la manca d’ingressos de l’entitat

-
-

L’Associació de Mares i Pares de l’escola andorrana (Ampaea) ha optat per aplicar als seus treballadors les mesures incloses a la llei òmnibus que adapten a la legislació andorrana els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTOs). L’entitat té una cinquantena d’empleats, principalment per atendre els menjadors escolars, tancats amb l’esclat de la crisi del coronavirus. Per tant, no rep ingressos per aquests dinars i, a més, ha hagut d’anar retornant a les famílies els diners proporcionals de les beques menjador d’aquests dos mesos.

L’Ampaea va presentar la sol·licitud per acollir-se a la mesura de seguida que va ser possible. Feia dies que els seus responsables tenien clar que era necessari per garantir la continuïtat de l’entitat que, entre altres coses, és la responsable dels menjadors de fins a dotze centres educatius. Per realitzar aquesta i altres tasques té contractades unes 50 persones.

Amb la declaració d’emergència sanitària, que va tenir entre les seves primeres mesures el tancament de tots els centres escolars, també va aturar-se l’activitat als menjadors. I això suposa que l’entitat ha deixat de rebre els ingressos dels alumnes que feien ús del servei. I, a més, s’han hagut d’abonar diners a aquelles famílies que tenien concedida una beca menjador. En concret, la part proporcional, per ara, dels mesos de març i abril i també caldrà fer-ho segur amb la de maig.

L'entitat ja va sol·licitar ajuts inclosos en la primera Llei òmnibus, com el pagament per part del Govern de la part patronal de la cotització a la CASS, però no va demanar cap crèdit tou

I, en canvi, als treballadors se’ls ha mantingut, tal com establien la primera Llei òmnibus, el salari. Des de l’Ampaea s’ha explicat que ja es va demanar les ajudes previstes a aquest text, com ara  la possibilitat que el Govern es fes càrrec de la part patronal de la cotització a la CASS. En canvi, no es va demanar cap crèdit, sinó que es va optar per tirar de tresoreria.

Ara, amb la segona Llei, que regula la versió andorrana dels ERTOs, l’entitat ha decidit fer un pas més. Ha demanat aplicar als seus empleats aquesta mesura. Alguns, amb suspensió de contracte. Altres, amb reducció de jornada, en funció de les tasques que realitzaven.

En total, hi haurà afectats una cinquantena de treballadors, que atenen sobretot els menjadors dels dotze centres del sistema andorrà. La petició s’ha fet fins al 31 d’agost, tot comptant que si es permet que els alumnes puguin tornar als col·legis al mes de juny es pugui aixecar per garantir el servei.

“Com a responsables que som d’aquesta entitat, hem de tramitar totes les ajudes a les quals ens puguem acollir”, han apuntat a Altaveu fonts de l’entitat. De fet, també han recordat que “representem tot un col·lectiu de pares” i, per tant, han de fer una gestió acurada dels recursos de l’Ampaea.

Etiquetes

Comentaris

Trending