Empresonat un guàrdia civil per deixar passar per la duana de la Farga caravanes carregades de tabac de contraban

Comentaris

Empresonat un guàrdia civil per deixar passar per la duana de la Farga caravanes carregades de tabac de contraban
Empresonat un guàrdia civil per deixar passar per la duana de la Farga caravanes carregades de tabac de contraban

El jutjat d'instrucció número 1 de la Seu d'Urgell va decretar aquest dimarts presó comunicada i sense fiança per a un guàrdia civil de 34 anys (que respon a les inicials de M. M. M.) que suposadament hauria comès diversos delictes de contraban, suborn i pertinença a grup criminal, així com de falsedat documental. També va ingressar a presó la seva parella sentimental, de 29 anys (C. F. P.) i un altre membre de la banda, de 31 anys (J. A. T.). Tots tres van ser arrestats a primera hora del matí del mateix dimarts.

Efectius de la guàrdia civil de Lleida, amb destinació a la Unitat Orgànica de Policia Judicial (UOPJ) i a la secció de la duana de la Farga de Moles van ser els encarregats de dur a terme els arrestos de manera simultània i en seguiment d’una investigació que venia de lluny i que havia tingut com a últim cop altres detencions realitzades el 12 de juny, on es van aprehendre un total de 20.940 paquets de tabac de contraban de diverses marques procedents d’Andorra i valorats en 93.433 euros.

En el marc de les investigacions de la guàrdia civil de la comandància de Lleida, a través de l'Oficina d'Anàlisi i Recerca Fiscal (ODAIFI), amb seu a la duana hispanoandorrana, mitjançant les quals es realitzen vigilàncies sobre persones que poguessin formar part de grups criminals amb finalitats delictives, i tenint en compte que dins d'aquestes investigacions s'han anat realitzant diferents actuacions administratives i penals (la més recent l’operació 'Manchester', a l'abril de 2015, en què també hi havia un uniformat implicat), es van observar moviments sospitosos consistents a freqüentar el pas pel recinte duaner de la frontera del riu Runer amb caravanes.

A l'agent, que feia vuit anys que realitzava tasques de control a la duana de la Farga se l'acusa de fer els ulls grossos i deixar passar més de deu autocaravanes que anaven carregades de tabac de contraban. A canvi, rebia importants quantitats de diners, que no han estat concretades. El guàrdia civil, quan va sospitar que estava sent investigat, va demanar el seu trasllat a Guadalajara però, tot i així, no va deixar de cometre irregularitats. Continuava presumptament duent a terme la seva activitat delictiva amb el suport de la seva parella.

La Seu, Organyà i Orea

Les tres detencions van seguir els escorcolls de tres domicilis que es van iniciar de manera simultània dimarts a les 6.30 del matí a la Seu, Organyà i el municipi d’Orea, a Guadalajara. A banda dels arrestos del guàrdia, la seva parella i el segon home, es va comissar quatre vehicles que suposadament s’usaven per dur a terme els delictes, 10.000 euros en metàl·lic, diverses plaques de matrícula, emissores, telèfons mòbils i documentació que es considera molt valuosa. De fet, de l’anàlisi d’aquesta paperassa i dels telèfons no es descarta que es puguin obtenir dades que puguin portar a noves actuacions.

Les detencions d’aquest dimarts, ja s’ha dit, segueixen les del dia 12. I són producte de les investigacions iniciades l’abril de l’any passat en el marc de l’operació ‘Manchester’, on les detencions que es van produir ja tenien a veure amb tabac de contraban que s’amagava amb autocaravanes. Després de concloure una operació similar, anomenada ‘Sangla’, es van detectar les conductes sospitoses de l'agent. Els investigadors van arribar a la conclusió que existia un grup criminal dedicat al contraban de tabac, fent servir autocaravanes amb l'ajuda d'un guàrdia civil. Tot seguit, va arrencar l'operació ‘Manchester-2’ i les investigacions van determinar que el guàrdia civil, ajudat per la seva parella sentimental, participava activament en l'organització, tot realitzant tasques d'enllaç amb el grup criminal, i observant com s'anaven especialitzant per dificultar que se'ls pogués descobrir i ser relacionats.

La intervenció del dia 12 va ser la consecució d’un control destinat a la comprovació documental d'una autocaravana, i es va detenir a dues persones que circulaven amb aquest vehicle que portava les matrícules falsificades. A dins, tenien dobles fons sofisticats, que contenien els ja esmentats més de 20.000 paquets de tabac de contraban.

En l’operació ‘Manchester’ desenvolupada l’abril de l’any passat i en què també es va detenir i empresonar un guàrdia civil que en el moment de l’actuació policial estava de baixa laboral, es van intervenir comptes corrents. En aquell cas es va practicar fins i tot un escorcoll domiciliari al Principat. Es donava el cas que la parella del guàrdia residia a Andorra -la noia en aquell moment prestava serveis laborals a la Batllia, fet que va causar un notable malestar entre els organismes judicials- i l’agent passava algunes jornades al domicili de la dona.

Comentaris

Trending