Plantes ‘andorranes’ de dessalinització d’aigua per fomentar la pau

La societat que lidera Eusebi Nomen signa un acord amb una fundació presidida per Federico Mayor Zaragoza per mirar de facilitar l’obtenció de recursos hídrics en territoris on no en tenen i aquest fet acaba esdevenint font de conflictes fins i tot bèl·lics

Comentaris

Eusebi Nomen i Federico Mayor Zaragoza en rubricar l'acord.
Eusebi Nomen i Federico Mayor Zaragoza en rubricar l'acord.

La societat andorrana Water Global Access (WGA) i la Fundació Cultura de Pau acaben de signar un acord de cooperació per tal de promoure plantes de dessalinització d’aigua en territoris on l’accés als recursos hídrics és tan complicat que més sovint del que sembla acaba sent font de conflictes, fins i tot de caràcter bèl·lic. L’entesa arriba després que importants companyies dessalinitzadores saudites reconeguessin la societat liderada per Eusebi Nomen com la companyia que ha aconseguit desenvolupar la tecnologia més eficient per aconseguir aigua potable a partir de l’aigua salada.

Des de la Fundació Cultura de Pau es recorda, citant l’Unicef, que una de cada quatre persones al món no té accés a una font d’aigua potable i que l’escassetat d'aigua afecta directament quatre de cada deu persones segons dades del PNUD i la violència entorn de l’accés a l’aigua no deixa d’empitjorar a nivell global. Sens dubte, garantir l'accés a aigua potable és essencial per a la seguretat , centrada en “aquells temes que afecten la dignitat de la vida humana”, com ha assenyalat diverses vegades el president de la Fundació Cultura de Pau, Federico Mayor Zaragoza.

Eusebi Nomen rubricant l'acord amb dos responsables d'ACWA Power a Riad.

Relacionat

Tecnologia andorrana per al principal dessalinitzador d’aigua del món

Fundació Cultura de Pau va ser constituïda l'any 2000 i el seu patronat està presidit per l’exdirector general de la Unesco. El seu objectiu és enfortir i promoure la cultura de pau, implementant la Declaració i el Programa d'Acció aprovada el 1999 per l'Assemblea General de les Nacions Unides. La seva activitat es basa principalment en el suport i el desenvolupament d'iniciatives i activitats educatives, divulgatives, de reflexió i acció sobre el terreny que contribueixin a la construcció i consolidació d'una cultura de pau.

Segons que han explicat els implicats, la fundació i la societat andorrana “comparteixen la visió que el dret a l’accés a l’aigua és una condició fonamental per a la pau i el desenvolupament econòmic i social sostenible, i que la manca d’aigua és un factor generador de deteriorament d’ecosistemes, tensions entre comunitats, conflictes , desplaçaments de població i, en general, inestabilitat ambiental i geopolítica global”. L’acord entre les dues organitzacions suposarà desenvolupar les més eficients plantes dessalinitzadores de baix cost per a petites comunitats de baixos recursos per a les quals l'aigua dessalinitzada sigui una necessitat prioritària.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending