Els pisters denuncien el greuge que s’està creant entre treballadors residents i no residents

Com a títol individual ja havien denunciat grups de monitors, l’Associació de Pisters Socorristes d’Andorra lamenta que s’estan contractant primer temporers estrangers atès que no es poden beneficiar de la prestació equivalent al salari mínim

Dos pisters socorristes en plena feina.
Dos pisters socorristes en plena feina. ARXIU

El fet que els treballadors temporals del sector de la neu residents al país tinguin la possibilitat de poder sol·licitar una prestació equivalent al salari mínim en cas de no poder treballar i que a aquest mateix ajut no hi puguin accedir temporers no residents “està empenyent a les empreses a iniciar els primers contractes, en previsió de l’obertura el 2 de gener, a aquestes persones que no poden optar als ajuts. I això acaba comportant, sense buscar-ho, un greuge comparatiu”.

La denúncia, que és molt similar a la que grups de monitors no afiliats a cap col·lectiu ja havia fet fa pocs dies i de la qual l’Altaveu ja es va fer ressò, l’ha realitzat l’Associació de Pisters Socorristes d’Andorra. Aquesta organització assegura valorar “en positiu les mesures d’ajuts als treballadors de les estacions d’esquí del país que depenen de la seva obertura. Tanmateix, pel que fa concretament al col·lectiu de pisters socorristes”, però no obstant això “ens preocupa la situació que afectats directes ens han traslladat”.

Un monitor amb un grup d'infants en una temporada anterior.

Relacionat

Monitors d’esquí ‘en peu de guerra’ per les dificultats en poder accedir als ajuts de Govern

En aquest sentit, i en un comunicat, s’explica que en el decret del 16-12-2020 de modificació temporal i excepcional del decret del 7-10-2020 d’aprovació del Reglament de les prestacions econòmiques del serveis socials i sociosanitaris durant la situació d’emergència sanitària ocasionada pel SARS-COV-2 “s’especifica clarament els requisits per optar als ajuts previstos. El primer és ser resident permanent a Andorra. Aquest requisit deixa sense opció a tots aquells treballadors que tenint el compromís de les empreses de treballar, sigui amb contracte, precontracte o certificat de compromís, són de temporada i no resideixen al país tot l’any, encara que la majoria repeteixi any rere any”.

L’organització recentment constituïda valora positivament les mesures adoptades per als treballadors residents del sector de la neu, però alerta dels ‘riscos perversos’ que comporta

Aquest fet, com remarca l’associació, “està empenyent a les empreses a iniciar els primers contractes, en previsió de l’obertura el 2 de gener, a aquestes persones que no poden optar als ajuts. Això acaba comportant, sense buscar-ho, un greuge comparatiu, a nivell de percepció d’ingressos, respecte a tots aquells que, essent residents i esperant poder iniciar la feina igualment, els poden percebre”. És a dir, denuncien que la possibilitat de poder accedir a una prestació que no sempre es concreta, a la pràctica, impedeix al treballadors residents del sector de la neu que puguin començar a treballar a benefici que siguin els forans que acabin sent contractats.

“Ens preocupa la situació d’aquests pisters socorristes que volen treballar en lloc de l’ajut per poder arribar a final de mes”, assegura l’associació, que no obstant això manté que “entenem la complexitat de la situació d’emergència sanitària i la dificultat que implica la seva gestió. Compartim plenament l’‘Exposició de motius’ del propi decret” i acaben desitjant que “la previsió d’obertura solucioni i normalitzi poc a poc aquests desajustos”.

Comentaris (11)

Trending