L'augment de preu de materials castiga les empreses de suports de comunicació

Els elements rígids han pujat un 40%, els flexibles entre un 30 i un 35% i l'any vinent es continuaran enfilant

Comentaris

Suport publicitari a Escaldes-Engordany.
Suport publicitari a Escaldes-Engordany. Altaveu

L'encariment de les matèries primes afecta tots els sectors però n'hi ha un que ho està patint molt i és el de les empreses de suports de comunicació. Utilitzen materials com l'alumini o el metacrilat que són dels que més han augmentat. El pitjor és que encara no han acabat de pujar i els preus per l'any vinent compliquen molt el futur d'algunes d'aquestes empreses

La crisi energètica i la forta demanda han disparat el preu de diversos materials fonamentals per a l'economia mundial. Un d'ells és l'alumini que va assolir el passat 18 d'octubre el seu nivell més alt dels darrers tretze anys: 2.900 euros per tona.  Les finestres, els cotxes o les llaunes necessiten aquest producte que, a més, té poc estoc. Un altre producte que s'enfilarà el mes que ve és el metacrilat. Les empreses andorranes intenten adaptar-se a aquest nou escenari.

Els preus van indexats a la borsa de metalls de Londres. Agafant com a referència el coure -un dels metalls més cars i sol·licitats-, es veu que el preu s'ha doblat en relació amb l'any passat, a més d'arribar a un màxim històric al maig de més de 9.400 euros la tona. En quantitats menors, per exemple, una aixeta ha passat dels tres als cinc euros. A més, hi ha retards en les entregues de material: el que abans arribava d'un dia per l'altre, ara pot arribar a trigar un mes

Tots els sectors estan patint els augments i els retards però un dels més afectats és els de l'empreses de suports de comunicació que utilitzen l'alumini o el metracrilat que han pujat molt de preu. El director d'una de les empreses més importants del país explica que durant aquest any el transport ha pujat un 35%, els suports rígids un 40% i els flexibles entre el 30 i el 35%. "Això ho vam començar a notar a partir de l'estiu i el pitjor és que augment no s'ha aturat". La pujada repercutirà sobre el client. "Hi ha pressupostos de cara al gener o al febrer que tindran variacions importants, Hi ha derivats del plàstic que han pujat un 98%".

Cal tenir en compte que en els materials plàstics, el cost està vinculat a l'evolució de la cotització de l'petroli, i estan registrant una tendència similar: els polietilens han augmentat gairebé un 30 % en comparació amb la mitjana de 2020, i el PVC, en gairebé un 32%. Aquestes alces s'han accelerat notablement en els últims dos o tres mesos.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending