Els ventiladors mecànics que no acaben de funcionar

Els respiradors que el Govern va comprar a la Xina a través d’una empresa de Saragossa no s’han pogut fer anar; el ministre de Salut afirma que es van haver de sotmetre a una recalibratge

-
-
Comprar d’urgència i en plena crisi sanitària, haver d’acudir a un mercat ‘de guerra’, tot sovint comporta males passades. És el cas d’una de les partides de ventiladors mecànics que han arribat al Principat. Justament, els que el Govern va adquirir a la Xina a través d’una empresa de Saragossa. Algunes fonts asseguren que no hi ha hagut manera de fer anar els aparells. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha tret ferro aquest dimecres a la qüestió i ha afirmat que l’anomalia va quedar resolta després de “sotmetre’ls a un recalibratge”.

Segons fonts hospitalàries, els respiradors adquirits a la Xina no haurien sortit bé. De fet, segons les fonts esmentades, es va plantejar on caldria fer la reclamació per l’indegut funcionament dels aparells. Aparentment, segons aquestes fonts, hi mancaria alguna peça que n’impossibilitaria la posada en marxa. La reclamació, en cas d’haver-se de fer, s’hauria hagut d’activar davant els intermediaris aragonesos. S’hauria descartat aquest pas.

Però segons que ha manifestat aquest dimecres el titular de Salut no hauria calgut anar tan lluny. “No hem tingut cap tipus d’incidència” amb els ventiladors d’alta gamma, segons Martínez Benazet, que sí ha admès que els respiradors provinents de la Xina “van ser sotmesos a un recalibratge”. Segons fonts ministerials, probablement el fet d’haver fabricat equips amb tanta celeritat i urgència hauria comportat una mena de mal acabat que segons les fonts oficials s’hauria resol amb un contacte entre equips tècnics. Altres fonts asseguren que no hi ha hagut manera de poder-los fer anar.

Sia com vulgui, Martínez Benazet ha restat transcendència a tot plegat i ha recordat que “la ventilació mecànica la tenim coberta i amb molt marge”. Actualment hi ha ingressats al centre hospitalari, sortosament, sols cinc persones que necessiten d’intubació per poder rebre assistència a l’hora de respirar. El titular de Salut ha tornat a reiterar que hores d’ara la capacitat de ventilació mecànica hospitalària és d’uns quaranta equips.

 

Comentaris (7)

Trending