Els beneficis de MoraBanc cauen un 34% i queden situats en només 23 milions d'euros el 2016

Comentaris

Els beneficis de MoraBanc cauen un 34% i queden situats en només 23 milions d\'euros el 2016
Els beneficis de MoraBanc cauen un 34% i queden situats en només 23 milions d\'euros el 2016

Els beneficis obtinguts per MoraBanc el 2016 van caure més d’un 34% respecte de l’any anterior i van quedar situats en 23 milions d’euros, una xifra encara força més per sota que l’obtinguda el 2014. La davallada s’emmarca en un clima de dificultats de la plaça financera andorrana malgrat que l’entitat la rep amb prudència i contenció i assegura que entrava dins de les previsions. Magnituds com els recursos gestionats i les inversions creditícies també han caigut.

L’entitat històricament liderada pels Mora i els Aristot van obtenir el 2014 uns guanys de 40,18 milions que s’han anat reduint progressivament fins als 23 del 2016 passant pels 34,88 de l’exercici passat. No obstant això, MoraBanc preveu una remuntada durant aquest 2017 i assegura que els resultats provisionals del primer trimestre ja indiquen aquesta tendència. Segons l’entitat blava, els comptes del 2016 reflecteixen “les xifres previstes al seu pla estratègic per la transformació del banc, que prioritza fortes inversions (5,5 milions en una plataforma digital, per exemple), i en un entorn de negoci marcat pels tipus d’interès baixos i l’entrada en vigor de l’intercanvi automàtic d’informació fiscal”. MoraBanc remarca que els 23 milions representen “les previsions marcades en un any on s’han portat a terme fortes inversions tecnològiques per adaptar-se i encarar el nou entorn bancari, andorrà i europeu, amb la màxima competitivitat”. 

Les xifres del 2016 inclouen les inversions fetes en la nova banca digital, en l’adaptació dels sistemes i processos del banc a les millors pràctiques i regulacions internacionals i en la transformació profunda de l’organització amb un programa de prejubilacions que MoraBanc qualifica de “voluntari”, encara que és ben evident, segons diverses fonts, que l’entitat ha dut a terme una política força agressiva d’acomiadaments bastides com a baixes. MoraBanc també ha destinat part del seu resultat de l’exercici 2016 a provisions per enfortir el seu balanç mantenint-lo com el més sòlid de la plaça. Aquests aprovisionaments esdevenen una recomanació-exigència per part de l’INAF. 

La ràtio de solvència del banc s’ha incrementat quatre punts fins al 32,41%, en base a la normativa andorrana, i fins a un 19,04% (CET1) segons els estàndards internacionals (Basilea III). La ràtio de liquiditat és del 62,81% (normativa andorrana) i se situa en 196% com a coeficient de liquiditat de Basilea III (LCR), superant àmpliament els estàndards mínims.

Durant el 2016, “MoraBanc s’ha adaptat íntegrament als nous requeriments legals i regulatoris derivats de l’intercanvi automàtic d’informació, mantenint el volum de recursos gestionats en 6.791 milions d’euros amb una lleu baixada del 4,5%”. També ha caigut la inversió creditícia, passant dels 1.055 milions d’euros el 2015 a 1.031 el darrer exercici tancat. En aquest capítol, però, l’entitat remarca “un increment del 4,8% en nous préstecs i crèdits a particulars per finançar els projectes personals, professionals i empresarials del país”, fet que demostraria, a parer seu, “el compromís clar per créixer a Andorra”.

El conseller delegat de MoraBanc, Pedro González Grau, ha destacat que els resultats del 2016 “són satisfactoris i previstos en el pla estratègic en un exercici marcat pel procés de transformació del banc que comporta fortes inversions. La nostra solvència ha permès accelerar la transformació necessària per adaptar-nos i seguir estant centrats a satisfer les necessitat dels clients, mantenint intacte el compromís social al país. Aquesta transformació ens permet encarar el 2017 amb un creixement del benefici, com estem veient ja al primer trimestre d’enguany.”

Fins als 156 milions

Segons l’Associació de Banca d’Andorra, el conjunt de la plaça financera hauria obtingut uns guanys de 156 milions d’euros el 2016. Excepte BancSabadell i VallBanc, que és el primer cop que presenta resultats, la resta d’entitats van veure recular els seus beneficis. Per ara, sols l’entitat d’origen català, que va guanyar 8,5 milions, i MoraBanc, que com s’ha explicat va tancar el 2016 amb 23 milions de beneficis, han fet públics els resultats. Segons fonts del sector, però, Crèdit Andorrà i Andbank van experimentar unes caigudes de l’ordre del 10% mentre que VallBanc presentarà uns guanys a l’entorn de deu milions.

Comentaris

Trending