Els accionistes majoritaris de BPA reclamen al jutge d'EUA saber què va motivar el FinCEN a fer el 'Notice'

Comentaris

Els accionistes majoritaris de BPA reclamen al jutge d\'EUA saber què va motivar el FinCEN a fer el \'Notice\'
Els accionistes majoritaris de BPA reclamen al jutge d\'EUA saber què va motivar el FinCEN a fer el \'Notice\'

Els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) consideren que no n’hi ha prou amb la retirada del ‘Notice of Findings’ del 10 de març del 2015 si no que cal que el FinCEN justifiqui per què va dictar aquella notificació i aporti al jutge totes les proves i documentació necessària que avali la nota que va comportar la intervenció de l’entitat financera andorrana. Els assessors jurídics dels germans Higini i Ramon Cierco als EUA ja han comunicat tant al jutge James E. Boasberg com als representants legals de l’agència depenent del departament del Tresor americà la ferma intenció de dur a terme les accions necessàries per arribar al fons de la qüestió i responsabilitzar el FinCEN, com a mínim en part, del dany causat. La retirada del ‘Notice’ era una de les pretensions dels legítims propietaris de BPA. Però tot i haver assolit aquest objectiu, la família Cierco també vol aclarir les circumstàncies que han envoltat el cas.

Els darrers dies hi ha tornat a haver una nova trobada presencial entre els representants legals de totes dues parts i el jutge que té assignat el cas. Era una vista de seguiment de la causa en el marc del procés judicial endegat al districte de Columbia però arribava just una setmana després que el FinCEN hagués anunciat la retirada del ‘Notice’. I era Justament el FinCEN qui més interès tenia en celebrar la reunió. Com es preveia, els advocats del departament de Justícia dels EUA que defensen els interessos de l’agència van deixar entreveure que la reclamació efectuada pels accionistes majoritaris de BPA ja no tenia raó de ser en haver-se deixat sense efecte la nota del 10 de març. Per tant, es venia a dir que sense objecte, el plet havia de decaure.

Per contra, i com sempre han mantingut, l’equip jurídic que assessora la família Cierco a EUA i que coordina Eric Lewis, va insistir en què la comunicació del FinCEN va tenir un efecte terrible i va provocar un dany irreversible i que, en conseqüència, l’agència americana ha d’assumir la seva responsabilitat. De fet, Lewis ha indicat que “continuarem mantenint aquesta afirmació i seguirem totes les vies que s’escaigui per donar llum a un procés opac i injust dut a terme pel FinCEN. Una manera d’actuar, la del FinCEN, que li permet controlar el sistema financer global causant perjudicis devastadors sense cap mena de supervisió, de control, ni donant l’opció als afectats de defensar la seva posició”.

Davant de tot plegat, el jutge ha acordat un nou calendari per tal que les parts puguin aportar els arguments que creguin necessaris per justificar si cal o no seguir amb el procés. Els accionistes majoritaris de BPA consideren que no es pot tancar un cas sense saber per què es va obrir i permetent a qui va causar el dany que se’n renti les mans. A més a més, es considera fonamental aclarir què va motivar el FinCEN a intervenir per dirimir també la responsabilitat exacta de l’administració andorrana en tot l’afer. Aquest element és cabdal, per exemple, en el marc de la reclamació econòmica que s’ha fet contra el Govern d’Andorra i l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF).

Comentaris

Trending