El traspàs de comptes lícits travats a BPA cap a Vall Banc es farà esperar... fins al setembre com a mínim

Comentaris

L’esperat traspàs de comptes bloquejats a Banca Privada d’Andorra (BPA) cap a Vall Banc es fa esperar. De fet, tot apunta que haurà d’esperar fins després de l’estiu. Diverses fonts de l’entitat intervinguda han assegurat que per motius diversos i si no hi ha cap canvi significatiu en pocs dies, no es transferiran comptes de BPA al banc pont ja en mans privades fins al setembre o a l’octubre. Això sí, s’espera que llavors l’enviament de dipòsits sigui massiu.

BPA ha anat capejant el temporal com ha pogut i amb promeses inconcretes ha anat salvant l’allau de querelles que es preveu si la solució per a la immensa majoria de bloquejats no arriba en breu. D’accions legals per la via penal contra els organismes que tutelen el procés i que són els màxims responsables de les decisions relacionades amb la trava en base als informes que han fet i van fent els consultors de PricewaterhouseCoopers (PwC) n’hi ha algunes. I se’n preparen més. Cert és que molts dels interessats estaven esperant quins comptes es transferien aquest juliol. Però no hi haurà traspàs.

Quan es va produir la separació de comptes i prop de dos milers van quedar a BPA sense que els seus titulars poguessin accedir ni a un cèntim d’euro més d’aquells, es va anunciar que hi havia la intenció, al mes de juny, de dur a terme un primer cribratge important i remetre els comptes sobre els quals s’haguessin desvirtuat les presumptes sospites de blanqueig cap a Vall Banc. De fet, el mateix AREB va reconèixer que dels dos mil comptes que en xifres rodones inicialment quedarien travats a BPA més de mil podrien passar al banc pont amb relativa facilitat. Però no va ser al juny i tampoc al juliol. 

Les fonts consultades han assegurat que hi ha hagut diverses circumstàncies que haurien fet endarrerir el procés de transferència de comptes i que, hores d’ara, potser només se’n podrien enviar mig centenar. I davant d’aquesta xifra que es considera manifestament baixa, es preferiria dur a terme un traspàs a la tardor que s’espera que sigui massiu. Per dues raons: perquè els responsables de BPA tenen clar que ja no podran aguantar més l’eventual allau de querelles i, sobretot, perquè són conscients que si envien a la UIFAnd o a la fiscalia centenars d’expedients sobre els quals no s’acaba veient cap evidència d’irregularitat punible la imatge dels gestors de la crisi quedarà encara més tocada del que ja està.

Preguntes

I per què hi ha ara mateix tants pocs comptes que podrien ser transferits? És una de les preguntes que queden en l’aire. Algunes de les fonts han assegurat que els principals responsables de l’AREB, BPA i Vall Banc han estat centrats les darreres setmanes en qüestions que res no tenien a veure amb el repàs dels clients travats. Bàsicament, tancar l’operació de venda del banc pont amb JC Flowers i, sobretot, en el cas de César Goyache i Fernando Vázquez, preparar la seva sortida dels llocs de responsabilitat que han ocupat fins ara. Les eventuals querelles que es puguin personalitzar contra els responsables de l’operatiu no agrada gens els executius que han estat treballant en el procés.

Però la del per què hi ha tants pocs comptes que ara mateix podrien fer el viatge de BPA cap a Vall Banc és una de les tres preguntes més importants que es fan els clients del banc intervingut i els seus advocats, segons les fonts consultades. Les altres dues qüestions són: si Vall Banc ja és titularitat d’una empresa privada que ha d’operar en les mateixes condicions que les altres, perquè un cop s’alliberen els comptes travats a BPA el client no pot triar on es transfereixen els dipòsits. La resposta és que aquest és l’acord establert. I lligat amb aquest tema, l’altre interrogant que hi ha és: un banc privat i suposadament funcionant en normalitat com sustenta legalment un ‘corralito’? La resolució del 21 d’abril no s’ha revocat, és clar. Però també és evident que el banc pont ara ja no ho seria vist que el 100% de les accions que tenia l’AREB, és a dir, l’administració pública andorrana, s’han transferit al fons voltor americà JC Flowers.

Just aquests dies, Vall Banc té més feina atès que venç un altre dels dipòsits en què es van dividir els comptes que des del primer dia es van passar cap al banc pont. Les fonts consultades han assegurat que la sortida de diners del nou banc és molt major als que es mantenen i encara molt més elevats dels nous que entren, és a dir, dels eventuals comptes nous que s’obrin.

Òscar Gelabert, confirmat administrador únic

Com ja va avançar l’Altaveu, Fernando Vázquez deixa l’administració única de BPA i aquesta figura l’assumeix el fins ara responsable de l’àrea de riscos de Vall Banc Òscar Gelabert Ribera a través de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB). El BOPA publica aquest dimecres un edicte de l’AREB datat al passat dilluns en què es designa la pròpia AREB “com a administradora única de Banca Privada d’Andorra en substitució de Fernando Vázquez de Lapuerta i designar el senyor Òscar Gelabert Ribera com a persona física representant de l’administradora única”. L’edicte no estableix en quina posició queda Gelabert a Vall Banc, encara que semblen incompatibles els dos càrrecs. Gelabert va ser contractat per l’AREB per destinar-lo a Vall Banc procedent de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF).

 

Comentaris

Trending