El Superior considera que els presos a la Comella estan més segurs davant el coronavirus que la resta de ciutadans

El Tribunal denega la posada en llibertat de dos dels implicats en l’operació Elit, un dels quals havia al•legat el risc de contagi al centre penitenciari

El material comissat en l'operació Elit.
El material comissat en l'operació Elit.

El Tribunal Superior ha denegat la petició de llibertat provisional formulada per dues de les persones detingudes el març del 2019 en el marc de l’operació Elit contra el tràfic de drogues. En tots dos casos, els magistrats consideren que hi ha risc de fugida per l’elevada pena que afronten i de reiteració delictiva, pels antecedents que acumulen. A més, un d’ells havia al·legat la crisi provocada pel coronavirus com a motiu perquè se’l deixés sortir del centre penitenciari, argument que també ha estat desestimat, ja que es considera que la presó ha adoptat totes les mesures de precaució per minimitzar el risc de contagi. De fet, arriben a assegurar en una de les resolucions que els interns a la Comella estan més segurs que la resta de la ciutadania.

L’operació Elit va permetre desarticular una xarxa organitzada d’introducció i venda de marihuana. Es van comissar fins a 6 quilograms i mig d’aquesta substància, la intervenció més important feta fins llavors a Andorra. Els detinguts utilitzaven rutes de muntanya des d’Espanya per portar la droga al Principat. El material interceptat tenia un valor al mercat superior als 19.000 euros però es venia en petites dosis principalment entre adolescents.

Des de la seva detenció, els dos processats -el tercer va quedar en llibertat provisional- es trobaven en presó preventiva i el Tribunal de Corts va prorrogar-la el març, fet davant del qual van recórrer les respectives defenses. En un dels casos, l’advocat al·legava que el seu client resideix amb la seva família al Principat, malgrat que treballés a la Seu d’Urgell i, a més, recordava que arran de l’emergència sanitària provocada per la Covid-19, la important presència de policia a la frontera faria molt improbable que fugís. També va al·legar pel “principi de precaució” no se l’hauria de mantenir a presó pel “gran risc que això suposa i d’acord amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut i del Consell d’Europa”.

"El protocol seguit a la presó garanteix la salut dels presos en condicions fins i tot millors que la resta de ciutadans”, assegura la sentència

El segon engarjolat també apel·lava a la seva nacionalitat andorrana i l’arrelament al país per discutir que hi hagi risc de fugida. A banda, assegurava que era la primera vegada que es trobava detingut i que admetia “el gran error” comés del qual “se’n penedeix” tot manifestant “voluntat de reinserció.

Cap dels arguments, ha convençut el Superior. En tots dos casos posa en relleu que la pena a la qual s’enfronten els processats és molt elevada -entre tres i sis anys-. En el primer cas, a més, es remarca que, per molt que es mantingui un arrelament al país, també el té a Espanya, on fins fa un any treballava en una explotació agrícola.

La sentència també rebat els arguments vinculats a la crisi del coronavirus. Per un costat, s’entén que la vigilància a la frontera no anul·la el risc de fugida, ja que “té un coneixement de la zona, essent la droga importada a peu, cosa per al qual el tancament no constitueix un impediment per anar a l’estranger”. Per l’altra, es remarca que “les mesures adoptades pel Govern garanteixen la normal tramitació dels procediments en els que hi hagi persones privades de llibertat, ja que els terminis en aquests procediments no han estat suspesos”. A més, s’assegura que al centre penitenciari “han estat adoptades les recomanacions del Consell Europeu per la Prevenció de la Tortura i de l’OMS” i, per tant “es garanteix la salut dels presos en condicions fins i tot millors que la resta de ciutadans”.

Per tant, es considera que cal desestimar la petició, igual que la del seu company a la xarxa. En aquest cas, bàsicament perquè s’entén que la pena a afrontar és elevada i que l’home, per molt que sigui andorrà, “no té fills ni parella ni negoci propi” i, per tant, això no és prou per “contrabalançar el risc de fugida”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending