El síndic fa una encesa defensa del Coprincipat davant de “debats forçats” o “assumptes de poca volada” com l’avortament

Mateu assegura en el seu missatge de Meritxell que gràcies a la “solidesa” de les institucions Andorra ha mantingut una identitat i “una forma d’Estat” que “ens fa únics al món”

-
-
El síndic general, Vicenç Mateu, ha fet una encesa defensa del Coprincipat en el seu discurs a Casa de la Vall en motiu del Dia de Meritxell. Mateu, que ha defensat la tasca del poder legislatiu i ha demanat que institucions i ciutadania, des de les seves respectives posicions, treballin per mantenir la identitat pròpia i el progrés del país, s’ha referit sense dir-ho explícitament a la polèmica sorgida al tomb de l’avortament, que en certa manera ha qualificat de “debat de poca volada”. Davant d’això ha remarcat “la solidesa” del Coprincipat tot i reconèixer que potser no s’ha sabut traslladar la importància d’aquesta figura a les generacions més joves.

Durant el seu discurs, i després de recordar la molta feina que hi ha al Consell General amb els projectes de llei que s’estan tramitant, Mateu ha afirmat que “davant de certs qüestionaments que darrerament irrompen amb força als mitjans de comunicació i en altres àmbits de l’esfera pública, convé recordar fins a quin punt l’Andorra d’avui dia -una Andorra pròspera, una Andorra independent- és deutora de la solidesa d’aquestes institucions”. I ha garantit que si qüestions com “el model educatiu del qual ens sentim orgullosos” i que “ens fa únics en el món” són possibles és gràcies a “una forma d’Estat” també única i que, òbviament, té en el Coprincipat el seu moll de l’os. 

Mateu ha fet una proclama a no oblidar que “en aquest món que hi perd quan camina cap a la uniformització, les nostres institucions ens permeten de tenir una identitat pròpia i ens fan més forts per enfrontar els molts reptes que tenim plantejats com a societat i com a país”. I ha demanat saber “destriar els assumptes de poca volada d’allò veritablement important. Sapiguem avantposar el bé comú i l’interès general a la cobdícia o l’ambició personals”. Evidentment, no s’ha referit a la qüestió de l’avortament directament com a poca cosa, però pot molt ben ser una interpretació vist el to i el contingut del missatge.

El síndic general ha fet una mica d’autocrítica en reconèixer que “potser no n’hem sabut prou, els responsables polítics, de transmetre als més joves els valors del cap d’Estat únic i indivís, del Coprincipat -no en els termes feudals, com alguns en fan la caricatura, sinó amb les atribucions absolutament contemporànies que el poble andorrà li ha conferit a través de la Constitució”. Per això ha convidat a “fer una reflexió col·lectiva i institucional, una reflexió d’ampli abast. L’hem de fer els responsables polítics i l’hem de fer des de les institucions. Però no només. En el marc del lliure debat d’una societat plenament democràtica, gosaria demanar de posar les coses al seu lloc, de no crear debats artificials o forçats”. I a partir d’aquí ha fet tot un seguit de peticions.

“Demanaria una certa contenció i mesura, perquè totes les propostes mereixen un debat argumentat i serè. Demanaria sobretot, rigor i honestedat intel·lectual a l’hora d’exposar les legitimes idees de cadascú, que la defensa de les posicions pròpies es fes sense faltar a la veritat i sense oblidar interessadament una part de la qüestió, perquè no s’hi val a fer com es pogués tot i no passés res. Demanaria, si no fos molt demanar, de no jugar el joc de la desestabilització que potser a alguns convé, però que ben segur, ens fa mal a tots nosaltres, fa mal a tot el país.”

Mateu, que ha recordat com de ben valorat per l’opinió pública està el Consell General i com de convulsa es va iniciar la legislatura, ha ressaltat que des de la cambra parlamentària s’hagi estat fent feina i es continuï fent per “acompanyar Andorra en l’important procés de reformes endegat els darrers anys”. “Els nombrosos projectes que tenim a tràmit parlamentari en aquest darrer període de sessions són una bona prova que Andorra que no s’atura, que Andorra es transforma dia a dia per millorar en els diversos àmbits: per avançar cap a una economia sostenible que sigui la base del benestar i el progrés social, per generar noves oportunitats, per projectar-nos cap a un futur ple d’esperança”, ha remarcat assegurant que els parlamentaris treballaran fins al darrer dia del mandat legislatiu.

Comentaris (3)

Trending