El PS exigeix una consulta perquè la ciutadania decideixi si cal o no importar residus catalans

Comentaris

El PS reclama que es faci una consulta perquè la ciutadania pugui decidir si accepta o no la importació de residus de les comarques catalanes veïnes per ser cremades al forn incinerador. La formació considera que, per les repercussions en diferents àmbits que pot tenir la mesura, és important que la població pugui dir la seva. Per això, ha tramitat una proposta d’acord al Consell General que, en cas de ser aprovada, instaria a Govern a celebrar-la.

La proposta d’acord presentada, signada pels tres consellers generals del PS –Gerard Alís, Rosa Gili i Pere López–, recorda que “la legislació europea (...) destaca la importància d’una gestió de residus apropiada i basada en les tècniques més avances” i que “aviat es preveu començar a rebre camions de Catalunya (...) per alimentar la planta incineradora de CTRASA”. Aquests vehicles, remarca el document, podrien portar al país “aproximadament 10.000 tones” de brossa, “el que consisteix en gairebé un terç del que s’està incinerant els últims anys”. 

També destaca que “hi ha moltes veus al país contràries a la importació de residus forans” i que “sovint tenim episodis d’inversió tèrmica i múltiples fonts de contaminació”. A banda, manifesta que “tenir una instal·lació de tractament de residus al centre del país dóna una pèssima imatge per atreure turistes” i que cal valorar “el fet que les dioxines i altres substàncies resulten nefastes per la salut humana” i poden provocar “afectacions en l’entorn”, com “defensen molts científics i professionals” de l’àmbit sanitari. Per últim, posa en relleu que “en matèries tan importants com són les vinculades al Medi Ambient” o també la salut “la participació i l’escolta de l’opinió de la ciutadania és essencial”.

Després de totes aquestes consideracions, la proposta que se sotmetrà al ple reclama que “Govern efectuï una consulta als ciutadans d’Andorra en relació a la importació de residus estrangers”. A la vegada, es reitera “el rebuig de la ciutadania” i “les nombroses afectacions que pot comportar per al país i els seus habitants”. 

Gili ha defensat la proposta d’acord tot argumentant que “el tema és prou important perquè sigui la ciutadania qui decideixi si ho vol o no”. En aquest sentit, ha recordat que “la importació de residus genera neguit i preocupacions”, causats tant “per les afectacions que pot tenir a nivell turístic, ja que genera emissions i això fa que siguem menys atractius per a un turisme de qualitat”, com “a nivell de salut”. La parlamentària entén la consulta com a necessària, ja que “faria que Govern hagi d’explicar tots els arguments que els han portat a prendre la decisió i que, un cop informada, la població es pugui posicionar clarament”.

Comentaris

Trending