El PS és l’única formació que va fer les paus (econòmiques) en les eleccions del 7-A

Els demòcrates són els qui van fer una inversió més elevada per als comicis generals i també qui obtindrà una subvenció electoral més voluminosa, però lluny de recuperar la despesa realitzada

-
-
El Partit Socialdemòcrata (PS) és l’única formació de totes les que es van presentar a les eleccions generals del 7 d’abril que haurà aconseguit recuperar la inversió feta a nivell de campanya electoral i altres gràcies als resultats obtinguts i, per tant, a la subvenció electoral que percebrà. Això sí, qui més diners rebrà, òbviament, serà Demòcrates per Andorra (DA), però quedarà molt lluny de la inversió realitzada, la més elevada de tots els partits.

El Tribunal de Comptes ha tramès al Consell General l’informe preliminar de les despeses electorals. En principi, amb més o menys dificultats, totes les formacions haurien complert amb allò que els exigia la llei. Excepte Andorra Sobirana, la formació d’Eusebi Nomen, que no ha presentat els comptes. Cosa diferent és que una vegada analitzada les despeses presentades per cada formació i les justificacions aportades, l’òrgan fiscalitzador hagi rebaixat lleugerament la despesa inicialment calculada per les formacions i la que posteriorment s’ha pogut legalment acreditar.

Ciutadans Compromesos és la candidatura de naturalesa territorial que més diners va gastar

Els socialdemòcrates, tan si es té en compte la candidatura nacional, com si s’hi imputa al 50% tant la despesa com la subvenció electoral que li pertoca a la coalició ‘d’Acord’ és qui més bon rendiment va obtenir. Com aquell qui diu, per cada euro invertit en recollirà un, també. De fet, un i una mica més. Segons les dades oficials del Tribunal de Comptes -a partir del que han declarat les entitats i les dades que figuren als comptes corrents destinats a cobrir les despeses electorals-, el PS és el partit d’abast nacional que menys diners es va gastar per als comicis del 7-A.

Repassant les dades de més despesa a menys, i tenint en compte la inversió que l’ens de fiscalització considera justificada, Demòcrates hauria gastat, sumant la candidatura nacional i les sis parroquials que va presentar més de 146.600 euros dels quals en recuperarà poc més de 62.500 via subvenció electoral. (Per veure el detall concret es pot observar el quadre que s’adjunta). El seguiria terceravia amb una despesa de 98.000 euros per a un retorn de poc menys de 20.500. En tercer lloc, i sumant la depesa de la candidatura nacional i el 50% del que pertoca a ‘d’Acord’, hi hauria Liberals, amb una despesa reconeguda i justificada pel Tribunal de Comptes de 92.500 euros que suposen una subvenció de 27.800 euros. En quarta posició hi hauria Progressistes-SDP. Aquesta formació és l’única que ha justificat al cèntim la despesa declarada, i que ascendeix a 47.425 euros, que li van reportar uns resultats equivalents a 11.620 euros en ajuts electorals.

Units pel Progrés d’Andorra sols rebrà 745 euros mentre que Andorrana Sobirana ni tan sols ha presentat els comptes

Després ja vindria el PS, que imputant-hi la meitat de les despeses i els ingressos provinents de la coalició que van fer amb Liberals donarien unes xifres de 43.600 euros en xifres rodones quant a la despesa i 44.400 euros de subvenció. És a dir, els socialdemòcrates acaben amb un resultat positiu d’uns 800 euros. Més enrere hi hauria Ciutadans Compromesos (CC) que tot i presentar una sola candidatura, en aquest cas territorial, va fer una inversió de 28.581 euros per obtenir un rendiment de 5.980 euros.

CC va ser, de lluny, la candidatura parroquial que més diners es va gastar. Cert que la resta de candidatures es beneficien en gran mesura de despesa que assumeix la candidatura nacional. És a dir, en certa manera, el tronc comú el finança a efectes del Tribunal de Comptes la llista nacional de cadascuna de les formacions. Finalment, Units per al Progrés d’Andorra sols rebrà 745 euros de subvenció després d’invertir-ne 5.590.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending