El PS denuncia que parts de l’acord en què se sustenta el ‘TriGovern’ poden vulnerar drets polítics

Pere López es queixa que tot hi portar al notari els documents que recullen les condicions pactades per Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos aquests no s’hagin fet públics

-
-
El Partit Socialdemòcrata (PS) creu, en funció d’allò que ha pogut saber, que una part de l’acord en què Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos sustenten el pacte de Govern podria vulnerar l’ordenament jurídic del Principat atès que limita l’acció tant del cap de Govern com dels consellers generals de les respectives formacions. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, demanarà aquest dijous davant el Consell General com és que tot i haver-se portat al notari, els documents que les recullen les condicions pactades encara no s’han fet públics.

Davant d’això, López ha denunciat la manca de transparència existent per part de les tres formacions amb els acords assolits per formar un Govern de coalició. El conseller general ha criticat que els documents on es desgrana el pacte s’hagin portat davant un notari però, en canvi, no hagin estat fets públics malgrat que des de les tres formacions s’assegura que la transparència vers la ciutadania és una de les seves prioritats. Davant aquest secretisme, el conseller general del PS ha presentat una pregunta que l’executiu haurà de respondre aquest dijous en sessió de control. 

En l’escrit tramitat aquest dimecres a Sindicatura, López recorda que “en la roda de premsa en què ara fa un mes es va presentar l’acord per formar un Govern de coalició entre DA, Liberals i Ciutadans Compromesos es va explicar que tots els documents amb les clàusules del mateix havien estat presentats davant un notari sense que, fins ara, hagin estat fets públics”. El conseller general del PS alerta que “aquests acords podrien incloure disposicions que podrien no adequar-se al nostre ordenament jurídic”. Com a exemple apunta “limitacions al cap de Govern per al nomenament i cessament de ministres o als consellers generals que restarien sense la possibilitat d’impulsar iniciatives com ara una moció de censura”

A més, els documents “inclourien altres punts claus com el calendari legislatiu o, fins i tot, detalls sobre els càrrecs per a cadascuna de les formacions, detall important que no podem obviar si tenim en compte el sobredimensionament que té aquest executiu de coalició”. També posa en relleu que darrerament “hem escoltat declaracions dels membres del Govern o dels partits que li donen suport on s’afirmava que una de les prioritats era la millora de la transparència”. Aquestes afirmacions, indica, “queden en entredit veient l’opacitat amb els dits documents de l’acord per tirar endavant un executiu de coalició”. Per tot això, el parlamentari socialdemòcrata demana, en primer lloc, “per què s’ha decidit dipositar davant notari aquests acords” i, en segon, si “poden garantir que en el si d’aquests acords no hi ha disposicions contràries al nostre ordenament jurídic”. A més, vol que en la sessió de control s’expliqui “per què continuen (...) amagats a la ciutadania”. 

López ha explicat que “volem saber com és que, un mes després de signar-se, els acords romanen amagats i, per tant, els ciutadans no són coneixedors d’aquests pactes”, tot posant en relleu que “són importants en el nostre dia a dia perquè marquen prioritats polítiques, assignacions de càrrecs”. Així, també ha advertit que “hem escoltat coses que ens poden preocupar si són certes”. També ha remarcat que “tot Govern de coalició fa públics els acords en què es basa” i, en canvi, “a Andorra, tot i que el senyor Espot vulgui parlar de transparència, són ocults i opacs davant el conjunt de la ciutadania”.

Comentaris

Trending

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i soferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.