El PS considera "injustificable" la permanència de Cinca en l'executiu després de la querella per blanqueig

Comentaris

El Partit Socialdemòcrata (PS) considera “injustificable” la permanència del ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, a l’executiu després de les darreres informacions aparegudes a mitjans espanyols i del país en relació a les activitats empresarials dutes a terme en el passat, inclosa la presentació d’una querella en contra seva davant la justícia espanyola. Així de contundent s’ha mostrat el conseller general de la formació Pere López, que ha deixat clar que es manté “amb més sentit que mai” la petició de dimissió o, en el seu defecte, de cessament per part de Toni Martí si es té en compte els greus perjudicis que aquesta situació i aquestes notícies estan provocant a Andorra. Des de les files liberals, que nodreixen el principal grup a l'oposició parlamentària, hi ha més tebiesa sobre el 'cas Cinca'. Hi ha una divisió interna entre els que consideren sense dubte que s'ha d'exigir la sortida del titular de Finances de l'executiu i aquells que són molt més cautelosos tenint en compte que el rerefons de tot plegat és la participació passada de l'ara ministre en el conglomerat empresarial Orfund.

Les vinculacions passades, però, no frenen el PS. Així, el líder parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha recordat “les darreres informacions que han aparegut i que no deixen d’aparèixer”, tant pel que fa a “la investigació que la Unió Europea vol fer dels integrants dels 'Papers de Panamà'” com les “aparegudes en relació a les activitats vinculades a la compra i venda d’or i de diamants”. Es tracta, ha apuntat López, “d’un cúmul de fets i d’explicacions no donades” que inquieten, i molt, el PS. “Aquest conjunt ens provoca que cada vegada ens resulti més injustificada i inexplicable la permanència del ministre Cinca al Govern d’Andorra”, ha afirmat. 

Per tot això, des del PS s’ha tornat a insistir en la necessitat que el ministre de Finances abandoni el gabinet. “Ho hem demanat en roda de premsa a la seu del partit i també al parlament i la demanda sempre ha estat pendent”, ha remarcat el conseller general, tot posant en relleu que “els fets ens semblen cada cop més rellevants i preocupants”. Per tant, “no té cap mena d’explicació la seva continuïtat al Govern”.

López ha avisat del dany que la situació està generant a la imatge d’Andorra. “El perjudici que s’ha causat, el que es continua causant i el que, en cas de persistir ell en  seguir al càrrec o el cap de Govern en mantenir-ho, es causarà acabarà sent molt dolent pel país”, ha argumentat, tot afirmant que no es tracta pas “d’un atac personal” sinó “d’una simple i plana anàlisi de la situació, del que hi ha hagut, del que s’està publicant i del fet que, des del Govern, no ens han donat explicacions que puguin revertir la preocupació per les informacions aparegudes”. Per a López, “si ja en un primer moment la nostra demanda de dimissió era més que justificada, ara és una obligació”. El parlamentari del PS ha afirmat que la permanència de Cinca al Govern “és un error”, que “no té cap justificació ni explicació prop la ciutadania”. A més, ha manifestat, “resulta perjudicial pel país”, un dany que, ha lamentat, “no té cap límit en el calendari sinó que es mantindrà en el temps a seguir”.

La posició consensuada de Liberals d'Andorra podria arribar en les properes hores, després que els diversos òrgans interns de la formació hagin mantingut els contactes setmanals ordinaris. Hi ha una certa divisió entre els que serien més directes i reclamarien o una dimissió de Cinca o una destitució del mateix per part del cap de Govern i els que esperen que passi el temporal o, en tot cas, siguin els demòcrates els qui, pel seu propi pes, prenguin una decisió. I la decisió podria estar aquest dimecres sobre la taula del consell de ministres. La situació de Cinca no és la primera vegada que és objecte de debat en la taula ministerial.

Quan va transcendir el cas dels 'Papers de Panamà' a nivell mundial, el titular de Finances va exposar la seva temença que hi acabaria apareixent (algunes veus donen per fet que els mitjans espanyols que seguien el cas es van posar en contacte amb ell amb anterioritat que fes pública la seva situació per advertir-lo que apareixia en els documents del despatx Mossack-Fonseca). La major part de les persones vinculades al Govern amb les quals va compartir el seu neguit van recomanar a Cinca que no fos proactiu. Que no s'avancés a dir res. I que, en tot cas, s'expliqués si finalment el seu cas transcendia. Però el portaveu governamental va decidir que seria més èticament correcte i més transparen explica per una suposada iniciativa pròpia la situació.

Una vegada va esclatar tot plegat i van començar a aparèixer dades en relació al pas de Cinca per Orfund, novament la situació del ministre es va tornar a posar sobre la taula. Hi va haver fins i tot una remodelació executiva més o menys dissenyada. Però com en tantes altres ocasions, el cap de Govern, Toni Martí, va fer valdre un dels seus famosos cops de puny sobre la taula (i no pas metafòrics sempre), per decidir que no plegava ningú i que es tirava endavant en grup. Jordi Cinca, llavors, va debatre en algun moment la necessitat-idoneïtat de plegar. I va estar a punt de fer-ho. Però un cop va rebaixar-se la tensió va decidir seguir. Ara el debat torna a estar servit. I la querella interposada als jutjats de Barcelona per l'expresident d'Orfund, Joan Samarra Naudi, penja sobre el cap de Cinca i del Govern en certa mesura com una mena d'espasa de Dàmocles.

Comentaris

Trending