El ministre Espot adverteix que la tipificació del delicte fiscal "no té volta de full"

Comentaris

El ministre Espot adverteix que la tipificació del delicte fiscal \"no té volta de full\"
El ministre Espot adverteix que la tipificació del delicte fiscal \"no té volta de full\"

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, considera que “tard o d’hora”, i segurament més aviat que tard, “haurem de caminar cap a una tipificació del delicte fiscal. No hi ha volta de full”. Espot ha fet aquestes apreciacions tot parlant del ‘cas Pujol’ i la tramitació de la comissió rogatòria que va permetre el jutge de l’Audiència nacional espanyola José de la Mata traslladar-se al Principat per interrogar en qualitat de testimonis els gestors bancaris Josep Maria Pallerola, Joan Jové, Marta Pallerola, i l’empresari Francesc Robert.

Espot ha defensat l’actuació de la batlle instructora, encara que ha deixat clar que no coneixia els detalls de l’afer. Però sí que ha assegurat que els batlles, tots, se cenyeixen al contingut dels convenis que hi ha firmats. I que està convençut que la instructora del cas, Maria Àngels Moreno, ha practicat totes les diligències necessàries abans de prendre qualsevol decisió. La Justícia andorrana, ha deixat clar el titular ministerial, “honora els seus compromisos” i “no està en una posició d’entorpir o de secretisme”. Xavier Espot ha fet aquestes manifestacions en el transcurs del programa ‘La rèplica’ d’Andorra Televisió. En una llarga entrevista ha exposat les prioritats del seu ampli ministeri. Des del desenvolupament de la llei d’atenció social i sociosanitària a la regulació definitiva del dret de vaga passant per la codificació del procediment civil o la definició dels textos normatius referents als cossos especials que encara hi ha pendents.

Durant el programa, a Espot se li ha demanat per la queixa formulada pels advocats Jean-Michel Rascagneres, lletrat a Andorra de la família Pujol, o Manuel Pujadas, assessor legal de la majoria dels testimonis que van prestar declaració davant De la Mata. Tots dos van denunciar la ingerència estrangera que suposava la fórmula amb què es va permetre actuar el jutge espanyol. Sense entrar en qüestions de fons perquè ha assegurat que no les coneix, el ministre ha explicat que la possibilitat que jutges, magistrats i fiscals estrangers es traslladin al Principat en el marc de comissions rogatòries “no és estranya”. I que s’ha dut a terme en diverses ocasions. “I això no ens ha de fer concloure que estem fent una cessió de sobirania.”

Espot ha explicat que tant Andorra com Espanya -i els països que escaiguin- se cenyeixen al compliment estricte d’allò establert en els convenis de cooperació penal internacional. I que hi ha un principi que es respecta de manera estricta: la doble incriminació. És a dir, que per poder donar compliment a una petició estrangera, el delicte que s’investigui a fora també ha de ser considerat com a tal al Principat. I, ara per ara, no és el cas del delicte fiscal entès com a evasió fiscal pura i dura, sense estar associat a cap altre comportament il·lícit. Només hi ha un petit delicte fiscal reconegut com a tal a Andorra: el que va lligat a la fiscalitat a l’estalvi.

El ministre ha tractat aquesta qüestió quan se li ha fet referència al fet que els advocats intervinents en la causa Pujol s’han queixat que la batlle Moreno hauria aixecat el secret bancari per tal que els testimonis poguessin donar tota mena de detalls. Espot ha recordat que l’evasió fiscal no està tipificada com a delicte al Codi Penal andorrà, amb la qual cosa ara mateix no es dóna la doble incriminació. “Però tard o d’hora haurem de caminar cap aquí”, cap a la tipificació del delicte fiscal. Per diverses raons: d’una banda, perquè hi ha un marc fiscal intern complert que ho demanda i, sobretot, perquè les pressions internacionals són cada vegada més importants i s’ha d’anar cap a la famosa homologació.

Espot no ha pogut donar concrecions sobre terminis i altres qüestions similars atès que és un tema que es tracta des de Finances. De fet, fa mesos, durant la compareixença de dos directius d’Andbank a la comissió d’investigació del Parlament de Catalunya sobre pràctiques de corrupció que tenia el ‘cas Pujol’ com a epicentre, ja els dirigents de l’entitat presidida per Cerqueda i Ribas van avançar que el titular de Finances, Jordi Cinca, estava treballant en la tipificació del delicte fiscal i en una nova regulació per al sector de les assegurances.

Fotografia: Andorra Televisió

Comentaris

Trending