El Copríncep mitrat es renta les mans en relació a la polèmica pel vet català a empreses que operin des d'Andorra

Comentaris

El Copríncep mitrat es renta les mans en relació a la polèmica pel vet català a empreses que operin des d\'Andorra
El Copríncep mitrat es renta les mans en relació a la polèmica pel vet català a empreses que operin des d\'Andorra

L’arquebisbe d’Urgell i Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, s’ha rentat aquest dijous les mans en la polèmica sorgida amb el Parlament de Catalunya. Vives assegura que no té les atribucions necessàries per intercedir davant la cambra parlamentària en relació a la resolució adoptada pel legislatiu català instant la Generalitat a no contractar aquelles empreses que operin des de paradisos fiscals entre els quals se cita, explícitament, Andorra.

El Copríncep, en la seva vessant de pastor de la diòcesi d’Urgell, ha reprès la seva visita a la capital reunint-se al comú amb els electes d’Andorra la Vella i visitant diversos espais de la parròquia tals com el casa Calones, les obres d’adequació de la nova casa pairal o el mural pintat a l’edifici comunal. En aquest marc se li ha preguntat a Vives per la polèmica sorgida amb Catalunya. I el cap d’Estat mitrat s’hi ha referit de forma ben breu: “Li pertoca al Consell General o al Govern realitzar una petita o gran reacció”, ha afirmat el religiós després de recordar que “no tinc aquestes atribucions” per intercedir davant la cambra catalana.

Vives s’ha referit de forma més esplaiada al paper que juga la gent gran en totes les societats i, també, en l’andorrana, o al lema que defineix la capital andorrana: ‘Andorra la Vella, la capital de les il·lusions’. “Andorra ha de ser un lloc d'il·lusions, però també un país de reptes”, ha manifestat el Copríncep, que hi ha afegit que cal tenir molt en compte els joves, ja que "hi ha moltes coses negatives però cal centrar els nostres esforços en els joves perquè són el futur i estic molt content de l'educació que reben els nostres infants i joves”. Joan-Enric Vives ha tingut també un emotiu record per la recentment traspassada excònsol Conxita Mora.

Mobilització sociopolítica

La resolució aprovada pel Parlament català i de la qual el Govern no en tenia ni la més remota idea (ho va saber arran d’una pregunta d’un periodista) ha encès els ànims en molts sectors de la societat andorrana. En primer lloc, des de l’àmbit polític. L’executiu elaborarà un dossier per fer veure, en paraules de Jordi Cinca, a Catalunya que no hi ha raó de ser citar Andorra tal i com es va fer. El Consell General també està preparant una acció per tal de poder traslladar a la cambra legislativa presidida per la republicana Carme Forcadell el malestar andorrà.

La resolució té de rerefons sectors contraris als països que gaudeixen d’una baixa fiscalitat. El discurs se l’hauria fet seu la CUP i ha estat a través d’aquesta formació que la qüestió va arribar a l’històrica Ciutadella barcelonina. Fonts properes als promotors de la iniciativa han assegurat a L’Altaveu que l’acció no té res a veure amb les empreses andorranes cent per cent. El que persegueix la resolució és que empreses espanyoles o catalanes no pretenguin aprofitar la signatura del CDI amb Espanya o l’obertura econòmica andorrana per traslladar part de la seva operativa al Principat i, d’aquesta manera, treure profit a la fiscalitat més baixa que té Andorra en comparació amb Catalunya. 

Per això, amb la resolució acordada el mes passat al Parlament català, s’insta la Generalitat a no contractar amb cap empresa que operi a través d’Andorra. També es proposa que no es premiï cap esportista que malgrat ser català i dur a terme la major part de la seva activitat en territori català tingui residència en algun indret que sigui considerat paradís fiscal. I hi torna a incloure el nom d’Andorra la resolució acordada.

Amb informació de l'Agència de Notícies d'Andorra / Fotografia: J. R. / ANA

Comentaris

Trending