El 'cas BPA' obre una escletxa entre el col·lectiu d'advocats

Comentaris

El \'cas BPA\' obre una escletxa entre el col·lectiu d\'advocats
El \'cas BPA\' obre una escletxa entre el col·lectiu d\'advocats

La fractura socioeconòmica que està generant el denominat ‘cas BPA’ al Principat és evident. En alguns sectors més que d’altres, també és clar. Un dels darrers àmbits en què la intervenció bancària està comportant, directament o indirectament, un notable malestar és el de l’advocacia. Segons fonts del col·lectiu d’advocats, el posicionament de la fiscalia i d’alguns components de la Batllia, i fins i tot també en alguns casos el d’institucions com l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) està sent decisiu per obrir una escletxa entre els lletrats. Hi ha molts professionals dels dret que estan participant en el procés derivat del ‘cas BPA’. I alguns dels que estan defensant els drets de gestors o interessos propers a l’’antiga’ BPA, inclosos els clients, estan tenint notables problemes per poder realitzar la seva feina. I, fins i tot, segons les fonts “una mena diguem-ne de persecució”.

Fa setmanes va transcendir que la batlle instructora del ‘cas BPA’, Canòlic Mingorance, havia decidit obrir una investigació respecte de l’advocat que al seu dia va defensar els interessos del desaparegut bancari Josep Maria Escuer. L’exempleat de BPA i Andbank va deixar a mode d’herència una controvertida i polèmica manifestació notarial que va realitzar just una setmana abans de morir. I quan contràriament al que sembla voler dir en aquella manifestació Escuer era ben conscient que per la malaltia que patia el seu final s’acostava. Algunes de les manifestacions fetes pel gestor bancari difunt van ser reconfirmades pel seu fill Gerard quan va presentar-se davant Mingorance a aportar el document notarial. Arran de la manifestació d’un i la declaració de l’altre, la batlle insinua que l’advocat que defensava els interessos d’Escuer hauria comès diversos delictes, fet que el propi despatx on treballa el lletrat ha negat. Encara més: en la resolució en què la batlle decideix amb el suposat suport de la fiscalia que s’obri la investigació vers l’advocat no s’hauria tingut en compte les manifestacions que, per escrit, el propi lletrat ja li va fer arribar poc després que sabés de l’aparició de la manifestació notarial d’Escuer.

Més encara sobre aquest cas. Els fets que s’imputen a l’advocat que ara serà sotmès a una investigació haurien succeït el juliol de l’any passat. Mingorance n’era plenament conscient i llavors no va decidir actuar. La batlle intervé poques setmanes després que el Tribunal de Corts es carregués per errors molt notables una investigació de la qual Mingorance havia estat responsable, que versava sobre una farmàcia d’Encamp i la defensa de la qual va exercir el mateix advocat que ara intenta posar contra la paret. Un lletrat, alhora, que també representa diversos gestors de BPA. La Batllia va rebre la manifestació d’Escuer, va prendre declaració al seu fill i, en canvi, no sap trobar l’hereu del gestor bancari. Tan és així que davant la reclamació que ha fet un procurador al qual l’exempleat de BPA i Andbank va deixar a deure diners, s’ha hagut de publicar al BOPA que es busca els ignorats hereus d’Escuer. No se’ls troba. O no se sap qui són.

El fet que, suposadament, es vagi acostant el final de la instrucció del ‘cas BPA’ i, per tant, cada cop sigui més a prop la celebració d’un eventual judici podria estar, segons les fonts, darrere de la reactivació de certes causes contra advocats que defensen interessos relatius a BPA o el seu entorn. “Si algú pretén forçar la inhabilitació de lletrats per debilitar la defensa dels encausats en un dels casos més voluminosos i transcendents dels darrers anys s’equivoca”, han afirmat algunes de les fonts consultades. Però no obstant això, en aquest marc alguns situen també el fet que, després de més d’un any en un calaix, ara s’hagi reactivat una causa penal contra un altre advocat que, curiosament, també defensa els interessos d’exexecutius i gestors de BPA.

Hauria estat l’empenta de la fiscalia, segons que va publicar dissabte ‘Diari d’Andorra’, que hauria fet que s’hagin reactivat unes diligències penals contra un advocat que se sospita, segons la investigació feta per la Batllia, que va fer unes fotografies dins la seu de la Justícia el 24 de setembre del 2014 de diversos integrants de la família Pujol Ferrusola que esperaven per declarar a la Batllia. Una d’aquelles imatges va acabar apareixent l’endemà al diari madrileny ‘El Mundo del Siglo XXI’. Al seu dia es van fer unes diligències, es va determinar qui seria l’autor de les fotos gràcies a les càmeres que hi ha situades a l’interior de l’edifici de les Columnes i es va deixar córrer el cas. La fiscalia hauria empès ara un tema que inicialment va denunciar la defensa dels Pujol a Andorra, que és de domini públic que exerceix el lletrat Jean-Michel Rascagneres, que alhora presideix la CASS, de la qual inicialment en va defensar els interessos en el ‘cas BPA’ també.

El paper del Col·legi

Davant de tot plegat, les fonts consultades han remarcat el paper que pot haver de jugar el Col·legi d’Advocats. I l’eventual intervenció que hagi de jugar en alguns dels casos. Com juga el seu rol i com hi intervé encara seria un element “més interessant de seguir”, recorden les fonts. Analitzant els integrants de la junta directiva de l’ens que aglutina el col·lectiu de lletrats no hi ha dubte d’una notable presència d’advocats que estan defensant interessos més propers a l’administració que no pas als encausats en el ‘cas BPA’. Sense anar més lluny, la degana del col·lectiu, Sophie Bellocq firma la querella interposada per la CASS contra l’exconseller delegat de BPA Joan Pau Miquel. Inicialment, la defensa dels interessos de la parapública havien estat encomanats al despatx Monegal-Rascagneres. Però esdevenint aquest segon president del consell d’administració de la CASS es va canviar de lletrat. Per cert, que Joan Monegal també forma part de la junta directiva del Col·legi d’Advocats.

El vicedegà del col·lectiu, Joan Casajuana, també intervé en el cas. Defensa els interessos d’un accionista minoritari de BPA que s’ha personat al cas com a actor civil. També rep encàrrecs específics d’un altre banc del país de forma habitual. I encara una altra de les integrants de la junta del col·legi professional, Vanessa Durich, té vincles clars amb el ‘cas BPA’. Durich és una de les advocades del bufet Pujadas. Juntament amb Manuel Pujadas va assumir inicialment la defensa dels interessos dels treballadors de BPA en la negociació laboral amb l’AREB. L’acord subscrit va acabar sent tant controvertit com la intervenció de l’advocat de capçalera del despatx. El mateix bufet va oferir-se a través d’un correu electrònic a defensar els interessos dels empleats del banc com a actors civils en la causa. Els treballadors, vist com havia anat la negociació laboral i el cost que els havia suposat, van descartar dur a terme noves accions.

Curiosament, al cap de pocs mesos, Manuel Pujadas ha acabat esdevenint l’advocat que defensa els interessos del Govern com a actor civil en la causa. Aquest fet, segons algunes fonts consultades, estarien molt al límit d’allò que fixa la deontologia de la professió. “Imagini’s que algun treballador, essent com era l’advocat del col·lectiu, en algun moment del procés va exposar a aquest lletrat alguna pràctica no prou regular o dubtosa o com se li vulgui dir. I ara el lletrat, que defensa l’executiu i el que vol es treure punxa de qualsevol cosa que hagi pogut fer no prou bé BPA fa servir aquella informació.” En tot cas, no hi ha constància que hores d’ara, en cap dels casos esmentats, el Col·legi d’Advocats hagi obert cap procés disciplinari.

Del que sí que hi ha constància, i aquesta és una altra de les queixes que han tramès alguns dels professionals del Dret que estan immersos en la causa BPA, és del fet que l’AREB manté bloquejats, com a tants d’altres clients, els comptes d’alguns advocats. I com en tants d’altres clients de BPA, les explicacions que reben són molt laxes. En alguns dels casos, segons que han explicat les fonts, els comptes dels lletrats s’haurien congelat a BPA perquè al seu dia van rebre transferències de persones que estan encausades. “Evidentment aquests pagaments estan acreditats com a minutes. I estan bancaritzats, a més a més. Hi ha moments que penses que amb un sol tret disparen dos cops: et fan un avís, és a dir, ‘porta’t bé o no recuperaràs els teus diners’; i a més a més posen en dubte, o dificulten, el dret a la defensa.”

Fractura entre els professionals de l’advocacia potser encara no hi és. Però una escletxa sí. Caldrà veure l’evolució de tot plegat per comprovar si cicatritza o si, per contra, a mida que passin els dies, les setmanes, es fa més gran.

Comentaris

Trending