El 3% de Catalunya tenia un bon refugi en els bancs del Principat

Comentaris

El famós 3% va trobar un ‘refugi de pau’ i discreció, almenys durant uns quants anys, en la banca del Principat. Tampoc no era molt difícil d’imaginar tractant-se, la majoria dels implicats, d’empresaris catalans. Alguns d’ells amb vincles ja no només financers o dineraris amb Andorra. També amb negocis o lligams empresarials al país. Com a mínim quatre dels empresaris que haurien pagat comissions per rebre adjudicacions d’obres o altres treballs per part d’institucions públiques lligades majoritàriament a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) han aparegut rastrejos de comptes bancaris que s’han fet a Andorra per ordre judicial. La família Pujol queda al marge, és clar, encara que és a Andbank on hi hauria més ‘clientela’ d’aquest tipus, encara que poc o molt, els dipositants del 3% estaven repartidets. Diversificació, vaja.

El jutge del Vendrell que ha dirigit la investigació del que genèricament s’anomena ‘cas 3%’ ja fa gairebé un any i mig que va enviar una comissió rogatòria, instruïda al Principat per la batlle Canòlic Mingorance, en què demanava informació sobre prop d’un centenar de persones, físiques i jurídiques, que tindrien o podien tenir comptes o altres béns (immobles, prioritàriament) al país. Donant curs a aquella petició de cooperació judicial es va posar en marxa una operació policial -res de l’altre món, que consti, aquestes demandes estan sent habituals i més encara els darrers anys- per pentinar les diferents entitats bancàries i donar resposta al jutge català. Les dues persones amb suposadament més responsabilitats en el marc de la presumpta trama orquestrada per CDC, els extresorers de la formació política Daniel Òsacar i Andreu Viloca no tindrien comptes al Principat.

En canvi, sí que hi apareixerien alguns empresaris i algunes societats que haurien passat per caixa. En aquest cas, una de les persones que tindria més lligams seria Francesc Xavier Tauler, enginyer, amic de la infància de Jordi Pujol Ferrusola i exconseller delegat de la constructora Copisa. Aquesta firma tenia vincles directes amb societats instal·lades al Principat com Cevalls o Gevivasa, Tauler apareixeria en comptes a Andbank i al Crèdit Andorrà (en aquest darrer cas, el digital espanyol Crónica Global ha fet pública la carta que l’entitat va enviar a la Batllia informant dels comptes en què hi havia el constructor). També figurarien en comptes bancaris andorrans altres empresaris implicats en el ‘cas 3%’. 

Així, per exemple, s’hi trobaria el president de la constructora Oproler Sergio Lerma. També un el directiu de la firma Teyco Jordi Sumarroca, que com a fill que és d’un dels fundadors de CDC (Carles Sumarroca) tenia una proximitat evident amb els Pujol. També apareixeria amb algun compte al Principat l’alma mater del Grup Soler Jordi Soler. En la fotografia primera que il·lustra aquesta informació s’hi poden veure, d’esquerra a dreta: Tauler, Lerma, Sumarroca i Soler. En entitats del Principat també hi apareixerien algunes de les societats que, com a tal, estan investigades en el marc de la causa del 3%. Per exemple, a MoraBanc, segons els mitjans espanyols, hi apareixeria la constructora Urbaser. Que apareguessin en els llibres dels bancs andorrans no vol dir que el moment de facilitar la informació, algun dels detectats encara tinguessin els comptes actius. No necessàriament.

Lligat al mateix cas, a les comissions a l’entorn de CDC, encara que amb una investigació paral·lela i també instruïda pel mateix jutge del Vendrell, també va esquitxar al seu dia el cas de la consultora Efial, que tenia una pota al Principat a partir, suposadament, de les consultores (Universal Gestió i OCPS) vinculades a qui havia estat fins al 2008 director general d’Andbank Jaume Sabater (i també a un altre exAndbank, Eduard Jordi Bober). La policia espanyola es va traslladar al Principat. Hi va haver escorcolls al país, es va comissar documentació i, durant unes hores, es va especular en una detenció de Sabater que no es va produir.

Comentaris

Trending