Fractura entre els professionals de l’educació

La crítica del SEP a Vilarrubla per la gestió de la crisi se suma a altres decisions molt criticades de l’actual junta del sindicat i acaba d’enutjar una part important del col·lectiu

Docents durant una manifestació amb un rètol del SEP.
Docents durant una manifestació amb un rètol del SEP. ALTAVEU

El comunicat emès pel Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) criticant la gestió feta pel ministeri d’Educació arran de la crisi del coronavirus ha acabat d’encendre el foc entre els professionals de la docència. La fractura entre la direcció del sindicat, en altres moments homogeni i molt potent, i bona part del col·lectiu educatiu és més que evident. La crítica a la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, és, potser, la gota que ha fet vessar el vas.

Un grup del col·lectiu educatiu -amb mestres, professors, psicopedagogs, col·laboradores i equips directius entre ell- ha respost amb un altre escrit en què denuncia que “de cap manera ens sentim identificats amb les seves paraules, ni representats per un sindicat que en comptes d’aportar solucions, busca l’enfrontament i la crítica gratuïta”. Aquest grup de professionals, que ha emès la rèplica sense signar encara que és evident que l’enviament no és pas anònim i inclou professionals amb llarga trajectòria en el món educatiu i fins i tot sindical, no és l’únic enutjat amb el SEP. Ni tampoc ho és el posicionament sindical en relació amb la crisi sanitària.

El malestar ha portat a posar sobre la taula, encara que no s’ha madurat encara, la possibilitat d’impulsar un nou sindicat del món educatiu

Cert que la comunicació del SEP acusant el ministeri d’imposicions, de no consensuar decisions o, en certa manera, de reclamar cobrar l’hora suplementària que es demana fer als docents el curs vinent per reforçar l’aspecte més emocional dels alumnes ha acabat de fer saltar l’alarma entre els professionals en contra de la junta que presideix Anna Mundó. Però fa dies que els ploms començaven a estar fosos. Pel tarannà de la presidenta i pels suposats interessos molt particulars de bona part de la seva junta. Fins al punt que ja fa dies que hi ha sobre la taula -encara que ni de bon tros executada ni madurada- la possibilitat d’impulsar un nou sindicat que aglutini professionals de l’educació.

Eventuals

Hi ha la sensació, entre una part del col·lectiu educatiu, que si amb anterioritat el SEP rebia crítiques molt severes per, suposadament, deixar de banda els interessos dels eventuals, que ara ha passat just al contrari. Que Mundó i el seu equip, almenys una part d’ell, com a eventuals que són, intenten fer servir el sindicat com a corretja de transmissió per aconseguir els seus propòsits i solucionar les mancances que consideren que té el personal eventual encara que això vagi en contra dels interessos d’una altra part del col·lectiu. Aquesta és la visió, com a mínim, d’un grup ben nombrós de professionals docents.

“És lamentable que els representants d’un col·lectiu tan ampli, parlin en el nostre nom d’aquesta manera, i sense fer cap tipus de consulta als seus afiliats”

Igual com ara, també un col·lectiu que assegura ser “nombrós i divers”, fent referència a una expressió usada per la junta del SEP en el seu comunicat contra el ministeri,  “lamenta moltíssim aquesta desafortunada reflexió sobre la gestió de la crisi per part del ministeri d’Educació. La situació que estem vivint com a país és tan profundament delicada que pensem que ara és el moment de sumar, i no pas de restar. Tots junts, treballadors del món de l’ensenyament i ministeri, hem de lluitar pels nostres nens i hem d’aconseguir que el nostre sistema educatiu surti enfortit”.

La ministra d'Educació, Ester Vilarrubla.

Relacionat

Els mestres carreguen contra el ministeri d’Educació per la gestió de la crisi

En el comunicat de rèplica encara van una mica més enllà els crítics amb el SEP i afirmen que “és lamentable que els representants d’un col·lectiu tan ampli, parlin en el nostre nom d’aquesta manera, i sense fer cap tipus de consulta als seus afiliats. L’essència del sindicalisme és el consens de la col·lectivitat, no la veu particular d’un comitè executiu”. I acaba afirmant que “ara més que mai, hem de ser professionals i fer aportacions constructives que ajudin al nostre país a tirar endavant”.

Comentaris (6)

Trending