Les vendes de carburant no arriben a l’abril ni a una cinquena part de les de l’any passat

El preu també es desploma per la manca de consum però, en línies generals, el sector no s’acollirà a la possibilitat d’aplicar suspensions de contracte o reduccions de jornada al personal

Sortidors de benzina.
Sortidors de benzina. ARXIU

Estan obertes, sí, però la crisi del coronavirus també ha tocat de ple les benzineres. Per un costat, els preus s’han desplomat, arribant al nivell més baix en tres anys pel que fa al gasoli i en quatre, per la benzina. I el consum, també. A l’abril, les vendes no van arribar ni a una cinquena part del mateix mes del 2019.

Les estacions de servei eren un dels serveis que s’han mantingut oberts aquests dos mesos. Eren un sector essencial i, per tant, havien de continuar en funcionament. Ara bé, a mig gas, perquè el consum s’ha desplomat. Així ho explica el president de l’Associació d’Importadors de Carburants, Ramon Visent. “A l’abril hem fet tot just entre el 15 i el 18% del que havíem fet l’any passat”, afirma.

I és que, per un costat, no hi ha turistes, que generaven un volum importantíssim de venda. Però també cal sumar la davallada de la mobilitat interna i, sobretot, el fet que molts sectors professionals que eren clients claus també han estat o bé aturats o bé treballant a mig gas. O gairebé, a un quart de gas. “Els industrials han parat. La construcció, també. Els autobusos han reduït freqüències al mínim”, recorda Visent, que assegura que “la patacada ha estat molt forta”.

I a aquesta davallada de vendes se suma la caiguda del preu. Segons les dades fetes publiques des del departament d’Estadística, el gasoli es va situar en un cost mitjà de 90 cèntims, el que suposa una disminució del 4,2% en comparació al març, que ja va patir un brusc descens, i del 14,3% amb relació a un any enrere. No estava tan baix des de juliol del 2017.

Segons les dades fetes publiques des del departament d’Estadística, el gasoli es va situar en un cost mitjà de 90 cèntims, el que suposa una disminució del 4,2% en comparació al març

Situació similar per la benzina, que es va situar a l’abril en 1,04 euros -la de 95 octans- i d’1,1  -la de 98-. En definitiva, una caiguda propera al 4% en comparació al març i superior al 10% si es miren les dades de l’abril del 2019. Cal remuntar-se a setembre del 2016 per trobar un cost tan baix.

Visent explica que “tot això és molt senzill: no hi ha consum i el preu va a la baixa”. I això que “els països productors han intentat reduir la producció”, fet que “ha permès que hagi pujat una mica els darrers dies”. La realitat, però, és clara: el coronavirus ha reduït de forma dràstica la necessitat de carburant.

El president de l’Associació entén que, malgrat aquesta situació, les benzineres no recorreran de forma especialment important a la possibilitat d’aplicar suspensions temporals de contractes o reduccions de jornada. “Crec, pel que he parlat amb els companys, que en línies generals no es farà”, indica. Tot i això, sí que s’ha optat per reduir el nombre d’establiments oberts. Així, aquelles gasolineres situades en llocs on es preveia encara menys pas de vehicles, com ara les del Port d’Envalira, s’han tancat de forma temporal i el seu personal ha estat traslladat a altres locals.

Comentaris

Trending