El preu dels productes frescos es dispara durant el confinament

La fruita va pujar un 1,7% sols a l’abril i és un 10% més cara que ara fa un any, situació similar a la que es registra amb els llegums i les verdures i el peix

Fruita i verdura exposada a un supermercat.
Fruita i verdura exposada a un supermercat. ARXIU

Els preus de productes clau per a l’alimentació han registrat les darreres setmanes importants increments. La fruita, els llegums, les verdures, la carn o el peix s’han encarit des de l’inici del confinament. Aquesta sensació que molta gent tenia a l’hora d’anar al supermercat o a la botiga de barri, ha quedat confirmada per les dades recopilades per calcular la inflació.

Sí. L’Índex de Preus al Consum (IPC) ha pujat dues dècimes al mes de març. Pot semblar una dada relativament moderada. Per exemple, l’any passat va pujar-ne cinc. La realitat, però, és diferent. I és que aquesta xifra és el resultat de conjuntar les evolucions molt divergents de dos grups de productes.

Un, els carburants, el preu dels quals s’ha desplomat. Això, afecta capítols importants de la inflació com el del transport o el de l’habitatge. Però, cal tenir en compte les especials circumstàncies de les darreres setmanes. El confinament ha fet que la despesa en benzina o gasoli per part de les famílies hagi estat pràcticament irrisòria, com evidencia el fet que les benzineres tot just han venut un 18% del combustible habitual en un mes d’abril. I, pel que fa a la llar, l’arribada de la primavera ha fet que l’ús de la calefacció s’hagi reduït de forma considerable.

L'IPC oficialment ha pujat només dues dècimes al març, però aquesta moderació es deu a la caiguda del cost dels carburants que no ha pogut ser aprofitada per les famílies confinades a casa i que, en canvi, sí que han hagut de comprar llegums, fruita o peix

Per tant, aquests preus favorables han pogut ser aprofitats per ben poques famílies. I de fet, també per ben poques empreses. En canvi, les llars sí que han hagut d’afrontar l’evolució totalment contraposada del que s’ha de pagar per tenir accés a productes claus dins l’alimentació: els frescos. Aquest capítol, segons les dades facilitades per Estadística, ha pujat un 2,5% de març a l’abril i, si es compara amb el mateix mes de l’any passat, fins a un 6,5%.

Per tipologia, els llegums i les verdures han viscut un augment de preu molt fort les darreres setmanes. De fins a un 6%, entre març i abril i del 8,2% si es compara amb ara fa un any. També és important la pujada del cost de la fruita fresca: un 1,7% mensual i gairebé un 10% si es mira l’abril del 2019.

Situació similar es detecta amb els preus del peix. En un sol mes, ha pujat un 1,2% i, respecte a l’abril de fa un any, la pujada és del 2,2%. De fet, només la carn manté un cost relativament estable, amb un petit increment d’una dècima en comparació al que es demanava al març. En canvi, la pujada és més forta si es fa servir de barem la dada de fa dotze mesos: +5%.

Consultat per Altaveu, el departament d’Estadística ha posat en relleu que el fenomen no és pas exclusió d’Andorra. Al contrari, els productes frescos al Principat, de fet, fins i tot haurien moderat més el seu preu que els de França o Espanya. Per exemple, al país veí del sud la pujada anual dels llegums i verdures ha estat de l’11,3%. A França, la registrada pels productes frescos ha estat de gairebé el 18%.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending