Pedro Sánchez oficialitza la fi de la bonificació dels 20 cèntims als carburants

La mesura, que havia generat de retruc un descens en les vendes a Andorra, deixarà de ser efectiva a partir de diumenge i només es mantindrà per transportistes i agricultors

Sortidors de carburant.
Sortidors de carburant. ARXIU

Era un secret a veus, però aquest dimarts s’ha confirmat. El nou pla anticrisi del govern espanyol no allargarà la bonificació generalitzada dels 20 cèntims per litre de carburant. Així ho ha anunciat el president, Pedro Sánchez, després de la reunió del consell de ministres on s’ha aprovat la iniciativa. Això sí, en canvi, l’executiu de Madrid sí que adopta altres mesures com ara la reducció al 0% de l’IVA de productes bàsics com la fruita, la llet o els ous.

La darrera sessió de govern del 2022 tenia, justament, com a eix central aquest nou pla anticrisi. Calia veure si els dos partits de la coalició, PSOE i Podem, aconseguien arribar a un acord per tancar un document consensuat. I així ha estat. El pla, com s’havia insinuat les darreres setmanes, es carrega la que havia estat mesura estrella de l’anterior: els descomptes en benzina i gasoli. Una acció que, de retruc, havia afectat el sector al Principat, amb una destacada caiguda de vendes.

Així, la bonificació generalitzada de 20 cèntims per litre de carburant desapareix a partir del diumenge. Per tant, els usuaris particulars passaran a pagar novament el preu fixat per les companyies distribuïdores. Els únics que continuaran tenint aquesta ajuda seran, per un costat, els transportistes professionals, amb un pagament a final de cada mes, i per l’altre, els agricultors i els pescadors.

Es confirma, d’aquesta forma, un respir per al sector de la distribució de carburants a Andorra. Les estacions de servei del Principat havien notat els darrers mesos un descens de vendes, ja que molts turistes consideraven que ja no els sortia prou a compte fer el ple al país. S’espera que, a partir d’ara, es pugui recuperar una certa normalitat i part del negoci perdut.

El nou pla, en canvi, inclou altres mesures per intentar combatre els efectes que l’elevada inflació està tenint en moltes famílies. L’IVA dels productes de primera necessitat, com ara ous, llet o fruita, passa del 4% al 0%. I el de l’oli i la pasta baixa del 10% al 5%.

Comentaris (8)

Trending