Pas endavant per fomentar l’autoconsum energètic d’empreses i ciutadans

El Govern canvia la normativa per permetre que es pugui generar electricitat a una instal·lació i fer-la servir a una altra i per abaratir els costos de projectes fotovoltaics d’entre 10 i 20 kilowatts

Plaques fotovoltaiques.
Plaques fotovoltaiques. ARXIU

El consell de ministres ha aprovat aquest dimecres dues modificacions reglamentàries que han de servir per fomentar l’autoconsum energètic tant entre empreses com a ciutadans. Per un costat, es permetrà que l’energia es pugui produir a un lloc però emprar-la en un altre. Per l’altra, també es permetrà que no sigui necessari un projecte d’enginyeria per construir instal·lacions fotovoltaiques d’entre 10 i 20 kilowatts.

Així, a proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, es modifica el reglament de la generació d’energia elèctrica. Es considera necessari introduir més modalitats d’autoconsum que les actualment existents. El canvi permetrà que, a partir d’ara, es pugui generar electricitat a una instal·lació però no caldrà que es faci servir al mateix edifici. Fins ara, això era una obligació.

En aquesta mateixa línia, la modificació del reglament incorpora un nou concepte: productor-consumidor. És tota persona física, persona jurídica, comunitat de propietaris o altra entitat o institució que, connectada a la xarxa elèctrica, consumeix energia elèctrica produïda en una instal·lació de la qual, directament o indirectament, és titular o cotitular, o, en el cas de persones jurídiques, que forma part del mateix grup empresarial.

Paral·lelament, també s’ha modificat una altra normativa, la d’instal·lacions elèctriques de baixa tensió. Fins ara, per qualsevol projecte de plaques fotovoltaiques que superés els 10 kilowatts, ja calia un projecte d’enginyeria. A partir d’ara, aquest límit puja a 20. Entre 10 i 20, només serà necessari un projecte fet pel mateix instal·lador, fet que abaratirà costos.

Vinculat a aquest àmbit, Govern treballa encara en el nou sistema nacional d’etiquetatge energètic i d’emissions dels vehicles. Aquest havia d’estar enllestit aquest mes, però s’ha optat per prorrogar l’entrada en vigor del reglament sis mesos més, fins al 31 de juliol. Es vol tenir més temps per aconseguir que el sistema sigui “homologat i homologable” a nivell europeu. El portaveu de Govern, Cesar Marquina, ha explicat que serà una forma de “tenir l’inventari de quina és la nostra flota de vehicles i quina és la categoria”, però que no representarà cap restricció.

Comentaris (4)

Trending